Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus începerea judecăţii în dosarul de corupţie „Transilvania Motor Ring”

Curtea de Apel Târgu Mureș a constatat legalitatea tuturor probelor, inclusiv unele interceptări telefonice, și a dispus începerea judecății în dosarul de corupție vizând "Transilvania Motor Ring", în care sunt inculpați fostul secretar de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), Rozemarie Gudrun Isis Olănescu (fostă Fayed și Kapp), și oamenii de afaceri Remus Bența și Viorel Pătrana.

22 iun. 2016, 06:25
Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus începerea judecăţii în dosarul de corupţie „Transilvania Motor Ring”

Încheierea Curții de Apel Târgu Mureș este definitivă, iar Tribunalul Mureș urmează să stabilească primul termen de judecată în dosarul referitor la atribuirea lucrării pentru proiectul „Parc auto pentru sporturi cu motor—Transilvania Motor Ring”, în valoare de peste 58 milioane de lei, din care aproape jumătate erau fonduri europene.

Fostul secretar de stat Rozemarie Gudrun Isis Olănescu a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, Remus Bența a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor cumpărare de influență și complicitate la spălare de bani în formă continuată (2 acte materiale) și Viorel Pătrana, trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (2 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (2 acte materiale).

În urmă cu un an, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a celor trei inculpați, Rozemarie Gudrun Isis Olănescu, secretar de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului la data faptelor, Remus Bența și Viorel Pătrana, ambii oameni de afaceri, pentru o serie de fapte legate de atribuirea în subantrepriză a unor lucrări finanțate din fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, la data de 23 august 2011, ca urmare a derulării unei proceduri de achiziție publică, a fost încheiat un acord contractual între Consiliul Județean Mureș, în calitate de beneficiar, și o societate comercială din Italia, în calitate de antreprenor, ce avea ca obiect executarea lucrării ‘Parc auto pentru sporturi cu motor’ (Transilvania Motor Ring, n.r.) în localitatea Cerghid, județul Mureș, în valoare de 58.132.283,17 lei, din care 20.524.152,5 lei finanțare POR (Programul Operațional Regional) și 26.521.842,5 lei (plus TVA de 11.086.288,17 lei), cofinanțare a Consiliului Județean Mureș.

„În acest context, inculpatul Bența Remus a abordat-o pe inculpata Olănescu Rozemarie Gudrun Isis căreia i-a promis mai multe sume de bani în schimbul traficării influenței pe lângă reprezentanții firmei italiene, în scopul determinării acestora să subcontracteze, către societatea primului, lucrările respective. Ca urmare a demersurilor efectuate de inculpata Olănescu Rozemarie Gudrun Isis, reprezentanții firmei italiene au acceptat ca firma inculpatului Bența Remus să efectueze lucrările susmenționate.

Pentru ‘ajutorul’ acordat omului de afaceri, inculpata Olănescu Rozemarie Gudrun Isis a pretins de la acesta suma de 25.500 euro. De menționat este faptul că legătura dintre cei doi inculpați a fost facilitată de inculpatul Pătrana Viorel”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Potrivit DNA, Viorel Pătrana, pentru a disimula proveniența sumei respective de bani, ar fi încheiat cu firma lui Remus Bența un contract neștampilat și nesemnat de părți, constând în servicii de consultanță și traduceri, „pretins efectuate de inculpatul Pătrana Viorel, pentru societatea acestuia din urmă”.

Documentul mai prevede că suma de bani, în echivalent în lei, ar fi fost facturată în 2 tranșe și că s-ar fi achitat efectiv suma de 55.480 lei.

Între timp, lucrările de investiții la „Parc Auto pentru Sporturi cu Motor — Transilvania Motor Ring” au fost stopate, constructorul italian, Cooperativa Edile Appennino SCRL, a fost evacuat de pe amplasament după doi ani de procese, însă CJ Mureș a pierdut circa 12 milioane de lei din finanțarea europeană și trebuie să finalizeze lucrarea din fonduri proprii.

Antreprenorul italian a motivat întârzierea lucrărilor prin existența unor greșeli de proiectare la pista circuitului, dar în realitate CJ Mureș susține că au existat perioade de timp în care pe șantier nu au existat nici muncitori, nici utilaje.