Curtea de Conturi:Clădiri şi terenuri aflate în patrimoniul unor ministere, dispărute din acte sau înregistrate cu 1 leu

Publicat: Vineri, 04 Decembrie 2015 11:16 // Actualizat: Vineri, 04 Decembrie 2015 11:48 // Sursa: romaniatv.net

Un raport al Curții de Conturi arată că bunuri în valoare de 36 de miliarde de lei au dispărut din actele unor ministere și instituții de stat. În evidențele contabile, multe clădiri și terenuri au valoarea de 1 leu sau chiar 0 lei.

Un număr de 30 de instituţii au în administrare 5.259 de poziţii în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu valoarea de 0 lei si 1 leu.

Potrivit raportului Curţii de Conturi, 3.548 de bunuri (clădiri şi terenuri) din patrimoniul public al statului nu sunt înregistrate în evidenţa contabilă, iar alte 1.711 sunt înregistrate simbolic, cu valoarea de 1 leu.

Aceste clădiri și terenuri se află în proprietarea unor ministere și instituții. Printre acestea – Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Aproape 3.000 dintre aceste bunuri apar în inventarul SGG.

Curtea de Conturi: ANOFM a acordat ILEGAL indemnizaţii şi subvenţii. Mii de români, obligaţi să dea banii înapoi

Curtea de Conturi a analizat modul în care s-a făcut inventarul bunurilor din patrimoniul public. Instituția recomandă ministerelor să refacă acest inventar și să înregistreze bunurile din patrimoniul public care au fost declarate cu valori de 0 lei sau 1 leu la valorile reale.

Potrivit raportului, cauzele care au condus la încălcarea legii sunt următoarele:

- neiniţierea/neadoptarea actelor normative care să stea la baza modificărilor intervenite în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului de către ministere sau de către alte organe de specialitate ale autorităţilor publice centrale şi locale, precum şi de autorităţi administrative autonome;
- neefectuarea reevaluarii bunurilor din domeniul public al statului;
- neoperarea modificarilor în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8357
RON
13 Aug
noapte 20 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H