Curtea Supremă a Israelului a interzis guvernului să urmărească telefoanele celor infectaţi cu Covid. Tehnologia a ajutat la depistarea a 7% din cazuri

Curtea Supremă a Israelului a interzis luni guvernului să urmărească nerestricționat telefoanele mobile ale persoanelor infectate cu coronavirusul, catalogând monitorizarea acestora drept o încălcare gravă a libertăților civile.

01 mart. 2021, 23:48
Curtea Supremă a Israelului a interzis guvernului să urmărească telefoanele celor infectaţi cu Covid. Tehnologia a ajutat la depistarea a 7% din cazuri

Tehnologia de supraveghere a agenției antiterorism Shin Bet a fost folosită intermitent din luna martie a anului trecut, aceasta comparând locațiile celor infectaţi cu Covid cu cele ale altor telefoane din apropiere pentru a descoperi cu cine au intrat în contact.

Măsura a fost contestată în instanță de grupurile pentru respectarea drepturilor încă de la începutul implementării sale iar unii parlamentari israelieni și-au exprimat dubiile privind eficacitatea unei asemenea metode de urmărire a contactelor.

Curtea Supremă a afirmat luni că se teme că programul, impus temporar ca măsură de urgență, se permanentizează treptat și a dat termen guvernului până pe 14 martie să pună capăt supravegherii nerestricționate și să o limiteze doar la persoanele care refuză să răspundă anchetei epidemiologice.

Citeşte şi Israel vrea să redeschidă economia până pe 5 aprilie. În şase săptămâni vrea să vaccineze toată populaţia eligibilă

Sperăm ca această decizie va duce la sistarea și schimbarea direcției de pe această pantă alunecoasă a folosirii unor mijloace extreme și nedemocratice în lupta împotriva pandemiei”, a anunțat într-un comunicat Asociația pentru Drepturile Civile din Israel, una dintre grupurile care au atacat în instanță măsura, după cum scrie Jerusalem Post.

Tehnologia de supraveghere a ajutat la depistarea a 7% din totalul infecțiilor cu COVID-19 în Israel, potrivit ministerului pentru serviciile de informații, restul cazurilor fiind descoperite de investigatori ai ministerului sănătății.

Însă oficialii argumentează că supravegherea a ajutat la salvarea de vieți. „Cred că este o crimă împotriva sănătății cetățenilor Israelului”, a scris pe Twitter ministrul adjunct al sănătății Yoav Kisch despre hotărârea instanței supreme.

Citeşte şi Israelul iese din al treilea lockdown şi relaxează restricţiile. Din 21 februarie se deschid magazinele stradale, restaurantele şi barurile din 7 martie

Tehnologia de supraveghere a agenției Shin Bet a fost folosită anterior pentru urmărirea unor militanți palestinieni suspectați de activități teroriste.

Israelul a înregistrat 778.172 de infecții cu coronavirusul și 5.758 de decese cauzate de COVID-19 de la începutul pandemiei.

După un nou vârf de contagieri în luna ianuarie, numărul de infecții depistate în Israel a început să scadă în ultimele săptămâni după ce autoritățile au administrat cel puțin o doză de vaccin anti-Covid la peste jumătate din populația de aproximativ 9 milioane de locuitori ai țării.