Curtea Supremă a SUA amână procesul lui Donald Trump pentru atacul asupra Capitoliului, admiţând cererea acestuia de a beneficia de imunitate

Curtea Supremă a Statelor Unite, majoritar conservatoare, trimite luni instanţelor inferioare problema imunităţii penale a lui Donald Trump în calitate de fost preşedinte şi întârzie astfel ţinerea unui proces federal la Washington.
Filip Stan
02 iul. 2024, 11:15
Curtea Supremă a SUA amână procesul lui Donald Trump pentru atacul asupra Capitoliului, admiţând cererea acestuia de a beneficia de imunitate

Cu şase voturi la trei – ale celor şase judecători conservatori împotriva celor ale celor trei judecători progresişti – Curtea stabileşte că ”preşedintele nu se bucură de nicio imunitate cu privire la actele sale neoficiale”, dar că ”are dreptul cel puţin la o prezumţie de imunitate în actele oficiale”. Donald Trump, care se află în campanie cu scopul de a se întoarce la Casa Albă, a salutat imediat o ”mare victorie” a democraţiei.

Cea mai înaltă jurisdicţie americană a amânat deja mult procesul federal al fostului preşedinte republican cu privire la o tentativă de inversare a rezultatului alegerilor din 2020, în care Joe Biden a obţinut o victorie, printr-o hotărâre, la 28 februarie, de a se sesiza în acest dosar, iar apoi de a stabili dezbaterile aproape trei luni mai târziu.

Întreaga procedură în vederea procesului – prevăzut iniţial de la 4 martie şi amânat sine die – este suspendată de patru luni.

În cursul dezbaterilor, judecătorii s-au arătat în general sceptici faţă de imunitatea absolută revendicată de către candidatul republican, iar mai ales judecătorii conservatori au insistat asupra consecinţelor pe termen lung ale hotărârii lor.

”Noi redactăm o regulă pentru posteritate”, nota Neil Gorsuch, referindu-se la caracterul fără precedent al problemei.

”Acest dosar are implicaţii uriaşe asupra viitorului preşedinţiei şi ţării”, sublinia colegul său Brett Kavanaugh.

Citeşte şi: STUDIU Milenialii sunt pe cale să devină cea mai bogată generaţie din istorie: „Nu au abilităţile, pentru că nu au fost niciodată presaţi”

Vizat de patru proceduri penale, Donald Trump face orice pentru a fi judecat cât mai târziu posibil, în orice caz după alegerile prezidenţiale din noiembrie.

El a fost găsit vinovat la 30 mai, de către justiţia New Yorkului, de ”falsficare contabilă în vederea ascunderii unui complot vizând să pervertească alegerile din 2016”.

Pedeapsa în acest dosar urmează să fie anunţată la 11 iulie.

Însă această primă condamnare penală – fără precedent în cazul unui fost preşedinte american – în cel mai puţin grav dintre cele patru dosare penale riscă să fie şi singura înaintea alegerilor din noiembrie.

Prin intermediul unor recursuri, avocaţii lui Donald Trump au reuşit să amâne până la noi ordine celelalte procese, la nivel federal, cu privire la reţinerea unor documente clasificate după ce a plecat de la Casa Albă, şi în justiţia din statul-cheie Georgia cu privire la amestec în alegerile din 2020.

În cazul în care va fi ales din nou, Donald Trump ar putea, după ce va fi învestiti, în ianuarie 2025, să ordone încetarea oricăror urmăriri penale împotriva sa.

Citeşte şi: Viktor Orban se întâlneşte cu Volodimir Zelenski, la prima vizită în Ucraina de la începutul războiului

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri