Curtea Supremă dezbate cererea de eliberare din închisoare a fostului preşedinte

Curtea Supremă a Braziliei a decis luni să redeschidă dezbaterea asupra cererii de eliberare a fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, la o zi după dezvăluiri care au pus sub semnul întrebării ancheta anticorupţie sub numele "Lava Jato".

11 iun. 2019, 06:19
Curtea Supremă dezbate cererea de eliberare din închisoare a fostului preşedinte

Avocaţii lui Lula au înaintat un recurs împotriva respingerii cererii lor de eliberare, dat citirii de un tribunal. Acest recurs a primit două voturi negative din cadrul Curţii Supreme, înainte ca aceasta să-şi suspende votul la cererea unuia dintre judecătorii săi, Gilmar Mendes.

Fostul preşedinte (2003-2010), 73 de ani, ispăşeşte din aprilie 2018 o pedeapsă de 8 ani şi 10 luni de închisoare, pentru obţinerea un duplex de lux în calitate de mită din partea unei companii din domeniul construcţiilor publice în schimbul unor contracte cu grupul petrolier de stat Petrobras.

Judecătorul Mendes va decide de asemenea, potrivit presei, să dezbată la 25 iunie asupra unui alt recurs al avocaţilor fostului şef de stat. Acest recurs pune la îndoială imparţialitatea fostului judecător Sergio Moro, care l-a condamnat pe Lula în primă instanţă, în 2017, şi care a fost numit ministru al justiţiei şi securităţii publice în ianuarie de către preşedintele de extremă dreapta al lui Jair Bolsonaro, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Un fost preşedinte închis pentru corupţie este îndrăgostit şi vrea să se recăsătorească

The Intercept, un site de investigaţii, a lansat duminică acuzaţii grave de parţialitate politică după ce a avut acces la un mare număr de mesaje private transmise în special pe Telegram între procurori şi judecătorul Moro, datorită unei „surse anonime”.

Cei responsabili, acuzaţi de „înşelăciuni sistematice” şi de „lipsă de etică”, ar fi conspirat pentru a-l împiedica pe Lula să candideze în alegerile prezidenţiale din 2018, în care sondajele îl dădeau câştigător detaşat şi câştigate în final de Jair Bolsonaro, potrivit Agerpres.

Lula, reprezentant de marcă al stângii latino-americane, s-a declarat mereu nevinovat şi victimă a unei maşinaţiuni politice menite să-i bareze calea spre alegeri.