Curtea Supremă din Giblartar a prelungit cu 30 de zile arestarea petrolierului iranian Grace 1

Curtea Supremă din Gibraltar a prelungit vineri cu 30 de zile arestarea petrolierului iranian Grace 1, reţinut în 4 iulie de infanteria marină britanică, transmite Reuters. Aceeaşi instanţă decisese în 5 iulie arestarea navei pe o perioadă de 14 zile.

19 iul. 2019, 15:30
Curtea Supremă din Giblartar a prelungit cu 30 de zile arestarea petrolierului iranian Grace 1

Grace 1 a navigat până în 28 mai sub pavilion panamez, iar în prezent Teheranul afirmă că este o navă iraniană. Nava aflată în centrul disputei dintre Iran şi SUA este suspectată de contrabandă cu petrol către Siria, cu încălcarea sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Iranul a cerut de mai multe ori eliberarea petrolierului şi neagă acuzaţiile că acesta transporta către Siria cele 2,1 milioane de barili de ţiţei cu care este încărcat. Autorităţile de la Teheran susţin că Gibraltarul – teritoriu britanic – a confiscat vasul în urma ordinelor de la Washington, informează Agerpres.

Instanţa supremă din Gibraltar a admis, într-o şedinţă închisă, cererea procurorului general de a prelungi detenţia navei Grace 1 şi a programat o nouă audiere în 15 august, a anunţat guvernul. Gibraltarul a negat că ar fi primit ordine de a reţine petrolierul, însă surse diplomatice ale agenţiei Reuters susţin că Statele Unite au cerut Regatului Unit să efectueze arestarea.

Grace 1 este în prezent un pion în confruntarea dintre Iran şi Occident, iar soarta sa este prinsă hăţişul de divergenţe diplomatice dintre SUA şi marile puteri din UE, apreciază Reuters.

Citeşte şi Ministrul adjunct de externe iranian dezminte că Iranul ar fi pierdut un aparat fără pilot. Preţurile petrolului au crescut cu 2%

„Petrolierul este important deoarece reprezintă o parte din tensiunile mai extinse dintre Iran şi Statele Unite”, a declarat agenţiei cercetătorul Sanam Vakil de la Institutul Regal pentru Afaceri Internaţionale (organizaţie neguvernamentală londoneză cunoscută ca Chatham House). Germania, Franţa şi Regatul Unit „sunt prinse la mijloc, încercând să salveze acordul nuclear cu Iranul şi să gestioneze în acelaşi timp presiunea de la Washington”, a explicat el, potrivit Agerpres.

Adepţii liniei dure de la Teheran au ameninţat în repetate rânduri că vor confisca la rândul lor nave britanice, ca retorsiune faţă de ceea ce consideră un act de piraterie din partea Londrei. Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a declarat că ţara sa va „facilita eliberarea” petrolierului iranian dacă primeşte „garanţii că acesta nu va merge în Siria” şi după procedurile judiciare necesare din Gibraltar.


loading...