Curtea Supremă va lua o hotărâre ultrasensibilă din punct de vedere politic

Curtea Supremă spaniolă urmează să pronunţe în toamnă o hotărâre ultransesibilă politic, în urma încheierii procesului celor 12 separatişti catalani.

13 iun. 2019, 07:02
Curtea Supremă va lua o hotărâre ultrasensibilă din punct de vedere politic

Procesul istoric al celor 12 separatişti catalani cu pivire la rolul pe care l-au jucat în tentativa de secesiune din 2017 s-a încheiat miercuri – după patru luni de audieri – în Spania, unde tribunalul urmează să pronunţe, în câteva luni, o hotărâre ultrasensibilă din punct de vedere politic, relatează AFP.

Foşti membri ai Guvernului catalan, fosta preşedintă a Parlamentului regional sau lideri ai unor asociaţii separatiste – aceşti separatişti au fost judecaţi cu privire la faptul că au oragnizat la 1 octombrie 2017 un referendum de autodeterminare, interzis de justiţie şi pătat de violenţe ale poliţiei, urmate la 27 octombrie de o zadarnică declarare a independenţei, adoptată prin vot de Parlamentul catalan. Nouă dintre ei se află în detenţie provizorie de peste un an.

Sute de martori – inclusiv fostul şef al Guvernului Mariano Rajoy, au fost audiaţi de Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă judiciară spaniolă, a cărei hotărâri este aşteptată în toamnă şi care nu poate fi atacată în apel. Acuzaţii au prevăzut deja să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Fostul vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras, încarcerat din noiembrie 2017, este principalul acuzat, în absenţa fostului preşedinte regional Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia pentru a se sustrage justiţiei. El riscă 25 de ani de închisoare.

”A vota (…) şi a apăra republica într-un parlament nu poate constitui un delict”, a declarat Junqueras înainte de încheierea procesului. ”Cel mai bine pentru toată lumea, pentru Catalonia, pentru Spania, pentru Europa este ca problema să fie pusă pe teren politic”, a adăugat el, îndemnând la ”dialog” în vederea soluţionării crizei catalane.

O condiţie indispensabilă a infracţiunii de rebeliune, de care sunt acuzaţi nouă dintre cei 12 separatişi, este existenţa sau nu a unei revolte violente – a fost problema centrală a procesului.

Parchetul nu a ezitat să catalogheze evenimentele din 2017 drept o ”lovitură de stat”.