Curtea Veche – Palatul Voievodal din Centrul Vechi al Bucureştiului, restaurată de Primărie

Curtea Veche va fi restaurată de Primăria Capitalei, iar lucrările ar urma să dureze 24 de luni și să coste 10 milioane de euro.

27 mart. 2015, 06:44
Curtea Veche – Palatul Voievodal din Centrul Vechi al Bucureştiului, restaurată de Primărie

Primăria Municipiului București dorește să restaureze, din bugetul propriu, Curtea Veche – Palatul Voievodal din Centrul Vechi al Bucureștiului. Indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru această lucrare sunt supuși votului Consiliului General al Municipiului București, potrivit b365.ro.

Conform indicatorilor tehnico-economici prezentați de Primăria Generală, lucrările ar urma să coste 46,37 milioane lei, inclusiv TVA. În proiectul de buget pentru 2015 al Primăriei Municipiului București sunt prevăzuți însă doar 500.000 de lei pentru studii de fezabilitate, consultanță și execuție. Lucrarea este proiectată de către o asociere de firme, a cărei lider este S.C. SYNERGETICS CORPORATION S.R.L.

Curtea Veche este prima curte domnească din București, a devenit nefuncțională după incendiul din 1718, care a distrus întregul București și după cutremurul din 1738. Întreaga Curte Domnească era formată dintr-un palat – Palatul Voievodal, o biserică – Biserica Buna Vestire, cunoscută ulterior sub numele de Biserica Curtea Veche, case cu saloane de recepție, cancelariile domnești, grajduri și grădini. Nu se cunosc prea multe detalii despre întemeietorul curții, dar conform opiniei cercetătorilor care au studiat istoria Bucureștiului, curtea pare a fi construită de către Mircea cel Bătrân, undeva la sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului a XV-lea. După cele două calamități din secolul al XVIII-lea, care au distrus curtea și clădirile aferente, a fost construită o nouă curte domnească, Curtea Nouă. În prezent, ruinele Palatului Voievodal au devenit sit arheologic protejat, fiind amenajat și un muzeu, Muzeul Curtea Veche.