CUTREMUR cu magnitudine 4 la o adâncime de doar 24 kilometri

Un cutremur cu magnitudine peste 4 a fost înregistrat în Costa Rica, anunţă USGS.

20 feb. 2019, 09:37
CUTREMUR cu magnitudine 4 la o adâncime de doar 24 kilometri

Cutremur de suprafaţă în Costa Rica, cu o magnitudine de 4, la o adâncime de 4 kilometri. Un cutremur ce a măsurat o magnitudine 4.4 grade pe Richter a avut loc în Costa Rica şi luna trecută. Seismul s-a produs la o adâncime de doar 25 de kilometri.  

Experții în domeniu au declarat că seismul s-ar fi produs la o adâncime de doar 25 de kilometri. Țări afectate: Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras și Nicaragua.

 

Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs, la 16 decembrie 2018, în provincia Papua situată în estul Indoneziei, fără să fie declanşată alertă de tsunami, potrivit agenţiei naţionale de meteorologie şi geofizică, relatează Xinhua.

Seismul a avut loc la ora locală 16:42 (09:42 GMT), având epicentrul la 52 de km sud-vest de districtul Keerom din provincia Papua şi s-a produs la o adâncime de 106 km, a precizat Dedi Sugianto, un oficial din cadrul agenţiei. „Epicentrul este la mare adâncime, ca atare nu există pericol de tsunami”, a declarat acesta telefonic pentru Xinhua.

***

25/26 octombrie – Un seism puternic cu magnitudinea de 6,4 a fost înregistrat în largul Greciei. Seismul s-a produs la 35 km sud-vest de satul Lithakia, în insula Zante, din Marea Ionică, la o adâncime estimată la 16,6 km, provocând daune, potrivit Observatorului de la Atena. Reţeaua electrică a fost parţial afectată şi au fost cauzate pagube de alunecări de teren. Cutremurul a fost urmat de replici cu magnitudinea între 4,9 şi 6,4, care au fost puternic resimţite pe insula Zante.

30 septembrie – Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs la o distanţă de 270 km nord-nord-est de insula Ndoi din Fiji, la ora 10.52.22 GMT, la o adâncime de 591 de km.
28 septembrie – Un cutremur cu magnitudinea de 7,5, urmat de tsunami, a avut loc în insula indoneziană Sulawesi, cu puţin înainte de ora 11.00 GMT, bilanţul ajungând la 2.037 de morţi. Majoritatea victimelor au fost identificate în Palu, o aglomerare de 350.000 de locuitori situată pe coasta de vest a insulei.
23 septembrie – O mişcare telurică de magnitudine de 6,4 grade s-a înregistrat în Insulele Mariane, în Oceanul Pacific, la 10 km în adâncul mării, fără ca autorităţile să fi informat despre producerea de victime sau de pagube. Mişcarea seismică a avut epicentrul la 198 kilometri sud-est de Inajaran, la sud-est de Guam, şi la 211 km sud-est de Hagatana, capitala acestui teritoriu american din Pacificul de Vest.
18 septembrie – Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs în largul Insulelor Solomon din Pacificul de sud. Cutremurul, a cărui magnitudine a fost evaluată iniţial la 6,2, s-a produs la 55 km adâncime şi la 37 km sud-est de Gizo, într-o zonă frecvent afectată de mişcări seismice. Nu s-au raportat victime sau pagube materiale.
7 septembrie – Un puternic seism de 6,6 grade, soldat cu 42 de morţi, a avut loc în nordul Japoniei, seismul resimţindu-se în oraşul Sapporo şi localitatea Atsuma, situată la poalele munţilor înverziţi de pe insula Hokkaido.
– O persoană a fost rănită, mai multe locuinţe au fost avariate, iar trei zone au fost afectate de o pană de curent în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,3 produs în centrul Ecuadorului. Epicentrul seismului s-a situat la 94 km sud de oraşul Ambato, la o adâncime de 112 km, a anunţat USGS. Cutremurul s-a simţit în capitala ţării, Quito, şi în oraşul port industrial Guayaquil.

29 august – Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade s-a înregistrat, în adâncul mării, la sud-est de Insulele Loyauté, un arhipelag al teritoriului francez Noua Caledonie din Pacificul de Sud, fără ca autorităţile să fi informat despre producerea de pagube sau risc de tsunami. Seismul s-a produs la 231 km est de Tadine, în insula Mare, din Loyauté şi la 372 km de Noumea, capitala arhipelagului Noua Caledonie.
26 august – Un cutremur cu magnitudinea de 6 pe Richter s-a produs în vestul Iranului, bilanţul fiind de doi morţi şi 241 de răniţi. Cutremurul, s-a produs la 26 km sud-vest de oraşul Javanroud, din provincia Kermanshah.
24 august – Un seism cu magnitudinea 7,1 s-a produs la aproximativ 250 km nord-vest de oraşul Puerto Maldonado din sud-estul Peru. Epicentrul cutremurului a fost stabilit la o adâncime de 610 km.
22 august – O mişcare telurică cu magnitudinea 6,3 s-a produs în largul statului american Oregon, la 302 kilometri vest de localitatea Bandon, la o adâncime de aproximativ 10 km.
21 august – Un cutremur cu magnitudinea 6,9 grade pe Richter s-a produs în nordul Venezuelei, la 123,11 km adâncime. Nu au fost raportate persoane decedate sau rănite.
19 august – Un cutremur cu magnitudinea 8,2 s-a produs în Pacific, la est de Fiji şi la nord de Tonga la o adâncime de 570 km. Nu au fost raportate victime sau daune materiale imediat după seism. Tot la 19 august insula turistică indoneziană Lombok a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea 6,3 şi de un alt seism de 7 grade pe scara Richter.
17 august – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în Costa Rica, în sudul ţării, în apropiere de frontiera cu Panama. Seismul a avut epicentrul la 19 km nord de oraşul Golfito, cel mai sudic port al ţării şi o destinaţie pentru amatorii de surfing. Tot la 17 august un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs în largul arhipelagului indonezian, la 153 km nord-est de Raba, la o adâncime de 564,7 km. Nu a fost emisă alertă de tsunami şi nu au fost raportate pagube.
7 august – Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade s-a produs în Columbia şi a avut epicentru în departamentul Santander, fiind resimţit şi la Bogota şi în mare parte a ţării.
5 august – Un seism cu magnitudinea de 6,9 grade a avut loc în insula indoneziană Lombok, la o adâncime de 15 km. Imediat după mişcarea tectonică, autorităţile au emis o alertă de tsunami, care a fost apoi anulată. Cutremurul a provocat mai mult de 500 de decese, aproape 7.800 de persoane fiind rănite. Peste 500 de replici au zguduit insula după acest seism, inclusiv una cu o magnitudine de 5,9. Conform unui raport al autorităţilor, peste 417.000 de persoane au fost strămutate în urma acestor cutremure, care au avariat 72.000 de case, 671 şcoli, 52 de spitale, 128 clinici şi farmacii şi lăcaşuri de cult.

29 iulie – Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 a lovit insula Lombok din Indonezia, provocând 16 morţi, 355 răniţi şi 1.500 de clădiri avariate. Epicentrul a fost stabilit la 47 km nord-est de Mataram, capitala provinciei, la adâncimea de 24 km.
15 iulie – Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs în apropierea coastei Yemenului, fără a se înregistra victime sau pagube materiale. Epicentrul seismului s-a aflat la 213 km nord-vest de insula Socotra, în Golful Aden. Autorităţile nu au emis alertă de tsunami.
13 iulie – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs la 72 km nord-nord-vest de localitatea Isangel din Vanuatu, o ţară insulară din Oceanul Pacific. Epicentrul a fost stabilit la o adâncime de 169,16 km. În urma seismului, autorităţile nu au raportat daune materiale sau victime şi nu a fost emisă alertă de tsunami.

18 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în apropiere de Osaka, la o adâncime de 15,4 km. Epicentrul seismului a fost localizat la nordul oraşului Osaka. Cinci persoane au murit şi circa 400 au fost rănite şi a fost întreruptă activitatea fabricilor dintr-o importantă zonă industrială, din centrul ţării.

4 mai – Un seism cu magnitudinea 6,9 pe scara Richter a zguduit zona vulcanului Kilauea din Hawaii, care a erupt în ziua anterioară, provocând evacuarea a 1.700 de oameni. Cutremurul s-a produs la 5 km adâncime, iar epicentrul a fost la 16 km sud-vest de Leilani Estates. Seismul a fost precedat de numeroase alte mişcări telurice, între care una de 5,4 grade, înregistrată cu o oră înainte. Guvernatorul din Hawaii, David Ige, a decretat stare de urgenţă.

26 februarie – Un puternic seism cu magnitudinea 7,5 s-a produs în Papua Noua Guinee. Epicentrul seismului a fost localizat la 90 km sud de Porgera, în provincia muntoasă Enga, la o adâncime de 35 km. Nu a fost emisă alertă de tsunami. Unele clădiri au fost avariate în Porgera, zonă de asemenea afectată de întreruperi în alimentarea cu energie electrică.
6 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a avut loc în estul Taiwanului, provocând prăbuşirea unui hotel şi impunând închiderea unei autostrăzi din apropiere. Seismul s-a produs la 18,3 km nord de Hualien, la o adâncime de 10 km. Cutremurul a fost resimţit şi în alte regiuni ale ţării şi a urmat unei serii de cutremure minore. În urma seismului, nouă persoane au murit, 266 au fost rănite şi alte 60 au fost date dispărute. În Hualien, aproape 500 de persoane au fost trimise în adăposturi temporare. 1.800 de gospodării au rămas fără curent electric, iar alimentarea cu apă a fost întreruptă în 40.000 de clădiri. Traficul pe căile principale de acces a fost întrerupt, iar maşinile nu au mai putut circula pe unele poduri.

14 ianuarie – Două persoane au murit, 20 au fost rănite şi alte 17 au fost date dispărute după prăbuşirea unei mine, potrivit Apărării Civile din Peru, în urma unui seism cu magnitudinea de 7,3. Seismul a fost resimţit până în capitala ţării, Lima. Epicentrul său a fost localizat la 31 km sud-est faţă de Acari, o localitate de pe litoralul pacific, situată în regiunea Arequipa, la aproximativ 500 km sud faţă de capitala ţării. Cutremurul a fost resimţit şi în nordul statului Chile.
12 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 a fost înregistrat într-o regiune izolată din centrul Myanmarului. Cutremurul a avut loc la 40 km vest de oraşul Pyu, în regiunea Bago. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 km şi a fost urmat de trei replici de intensitate mai mică.