Cutremur cu magnitudine 5.1 resimţit în capitală

Val de cutremure la sfârşitul săptămânii. Ultimul seism a avut loc lângă capitala Azerbaidjanului, Baku. Şi în Vrance as-a produs un cutremur de suprafaţă.

21 nov. 2021, 19:38
Cutremur cu magnitudine 5.1 resimţit în capitală

Un cutremur moderat, cu magnitudinea mb de 5,1 grade (magnitudinea locala 5,1), s-a produs sambata, 20 noiembrie, in Estul Caucazului, in Azerbaidjan.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 42km N de Sumqayit, 67km N de Baku, 257km N de Lankaran, 286km E de Ganja, 289km SE de Makhachkala, anunţă INFP.

Seismul a avut loc la ora 12h46min UTC (ora locala 16h46min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de centrele seismologice regionale, epicentrul cutremurului a fost localizat in partea estica a regiunii caucaziene, in Estul Azerbaidjanului.

Cutremurul s-a produs la adancimea de 42 km si a avut magnitudinea mb de 5,1 grade (magnitudinea locala 5,1).
Miscarea seismica a fost resimita in Azerbaidjan, Daghestan si in Nord-Vestul Iranului.

Un cutremur cu magnitudinea 5,1 a provocat, vineri, răniţi şi pagube materiale în provincia Erzurum din estul Turciei, informează agenţia turcă de stat Anadolu, citată de EFE.

Seismul, cu epicentrul în Koprukoy, la aproximativ 50 de kilometri est de capitala provinciei, a dărâmat câteva case rurale şi a provocat fisuri în alte clădiri, a precizat agenţia.

Cutremur în Turcia, cu mai mulţi răniţi şi case dărâmate. Seismul a declanşat şi o alunecare de teren VIDEO
Echipele de sănătate au fost nevoite să transporte la spital două persoane rănite de dărâmături. În plus, un sat a fost izolat de o alunecare de teren pe şosea, iar autorităţile au trimis corturi în zonă pentru cei ale căror case au fost afectate.

Cutremurele de până la magnitudinea 5 sunt frecvente în mai multe regiuni din Turcia şi, de obicei, nu provoacă pagube majore.

Cutremur de suprafață, în Vrancea

Institutul Naţional De Cercetare – Dezvoltare Pentru Fizica Pământului INCDFP anunță faptul că, duminică dimineață, 21 noiembrie 2021, la ora 01:37:24, s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 29km.

Cutremur în Vrancea miercuri seară
Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 81km V de Brăila, 83km V de Galați, 93km NE de Ploiești, 109km E de Brașov, 125km S de Bacău, 131km NE de București, 178km E de Pitești, 191km NV de Constanța, 193km NE de Ruse, 197km S de Iași.

În decursul lunii noiembrie, în România au avut loc alte cinci cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 2,9 grade pe scara Richter.

Cel mai important seism din acest an s-a produs pe data de data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7 grade. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.