Cutremur cu magnitudine 5.2 resimţit în capitala Croaţiei

În ziua de 28 Decembrie 2020, la ora 07:28:07 (ora locală a României), s-a produs în CROATIA un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.3, la adâncimea de 10km, anunţă INFP.

28 dec. 2020, 08:39
Cutremur cu magnitudine 5.2 resimţit în capitala Croaţiei

Cutremur cu magnitudine 5.2 s-a produs luni în centrul Croaţiei având epicentru la o distanţă de 50 de kilometri sud-est de capitala Zagreb, a relatat televiziunea de stat croată, citând informaţii din partea Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), potrivit Reuters.

Cutremur cu magnitudine 5.2,  resimţit şi în capitală. Nu au fost raportate persoane rănite sau pagube imediate.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km S de Zagreb, 113km NV de Banja Luka, 140km SE de Ljubljana, 181km E de Trieste, 182km SV de Pecs, 188km S de Graz, 198km NV de Zenica, 215km N de Split, 251km NV de Sarajevo, 295km V de Novi Sad

În luna martie, un Cutremur cu magnitudine 5.2 a lovit Zagreb ducând la moartea unei persoane şi la rănirea a 27 de oameni.

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,5 grade (magnitudinea locala 5,6), s-a produs in ziua de duminica, 27 decembrie, in provincia Elazig din Estul Turciei.

Seismul a avut loc la ora 6h37min UTC (ora locala 9h37min UTC). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat la 21 km Sud de Elazig, in provincia Elazig din Estul Turciei.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 2 km (6 km potrivit Observatorului Seismologic Kandilli) si a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala ML 5,6).

Când vine următorul mare cutremur în România?
Gheorghe Mărmureanu nu a ezitat și a transmis și anul posibil în care România va trece printr-un seism major. Conform teoriei dezvoltată de fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, țara noastră ar putea să fie zdruncinată serios abia în 2040.

„În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate. Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, a mai zis Mărmureanu