Cutremur cu magnitudine 5.7 urmat de multe replici. S-a simţit şi în capitală

În ziua de 24 Februarie 2021, la ora 12:06:06 (ora locală a României), s-a produs în Islanda un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.3, la adâncimea de 10 km.

24 feb. 2021, 17:19
Cutremur cu magnitudine 5.7 urmat de multe replici. S-a simţit şi în capitală

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 s-a produs miercuri în sud-vestul Islandei, în apropiere de capitala Reykjavik, fără să fie raportate pagube materiale sau victime, relatează AFP şi dpa, scrie Agerpres.

Epicentrul cutremurului înregistrat la ora 10:05 GMT a fost localizat lângă Muntele Keilir, un mic relief de aproximativ 400 de metri în peninsula Reykjanes, la circa 30 de kilometri sud de capitală.

Numeroase replici, inclusiv 11 cu o magnitudine mai mare de 4, au fost înregistrate ulterior, a declarat un corespondent AFP din Reykjavik.

„Este o zonă cu activitate seismică intensă, ştim asta foarte bine, însă nu am experimentat şi nu am simţit niciodată atât de multe cutremure atât de puternice într-un timp atât de scurt (în Reykjavik). Este neobişnuit”, a mărturisit pentru televiziunea publică islandeză RUV Kristin Jonsdottir, coordonatoare pentru risc seismic de la Institutul Meteorologic Islandez.

Cu toate acestea, nu a fost detectat niciun semn al unei erupţii vulcanice într-o zonă în care ultima datează din secolul al XII-lea.

De peste un an, peninsula Reykjanes, unde există o activitate seismică extrem de activă deoarece se află pe o falie tectonică, a fost zguduită de numeroase cutremure. Ultimul cutremur major a avut loc în octombrie, cu o magnitudine de 5,6.

Cutremur cu magnitudinea de 3,9 grade in regiunea Vrancea
Un cutremur subcrustal, cu magnitudinea ML de 3,9 grade, s-a produs in dimineata zilei de miercuri, 24 februarie, in regiunea Vrancea,  anunţă INFP.

Seismul a avut loc la ora locala 4h35min09sec (2h35min09sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in Muntii Vrancei, la Sud-Vest de NEREJU, judetul Vrancea (45,69 grade latitudine Nordica, 26,61 grade longitudine Estica).

Val de cutremure în România. Ce magnitudine au avut seismele

Cutremurul s-a produs la adancimea de 136,7 km si a avut magnitudinea ML de 3,9 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de II-III grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost slab perceptibila in unele zone din partea estica si sud-estica a tarii, cu intensitati de II grade.