Cutremur cu magnitudine 5.8. Locuitorii au ieşit pe străzile capitalei când a sunat alerta seismică

Epicentrul a fost localizat în statul Puebla, la aproximativ o sută de kilometri sud de metropola cu peste nouă milioane de locuitori.

08 dec. 2023, 00:12
Cutremur cu magnitudine 5.8. Locuitorii au ieşit pe străzile capitalei când a sunat alerta seismică

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 5,8 s-a produs joi în centrul capitalei Mexicului, Ciudad de Mexico, a anunţat serviciul seismologic mexican, în timp ce primarul Marti Batres a indicat că până în prezent nu a fost înregistrată „nicio pagubă”, relatează AFP.

Locuitorii au ieşit pe străzile capitalei când alerta seismică a sunat la scurt timp după ora locală 14:00 (20:00 GMT). Epicentrul a fost localizat în statul Puebla, la aproximativ o sută de kilometri sud de metropola cu peste nouă milioane de locuitori.

Cutremur cu magnitudine 5.1 în Turcia, oamenii au ieşit panicaţi din clădirile legănate de seismul puternic
„Nu exista informaţii privind pagube în oraşul Mexico”, a reacţionat imediat primarul Marti Batres pe platforma X.

La 19 septembrie 1985, un cutremur cu magnitudinea 8,1 a devastat o mare parte din Ciudad de Mexico. Cutremurul, al cărui epicentru a fost localizat la vest pe coasta Pacificului, a zguduit o mare parte din centrul şi sudul Mexicului.

Clădiri evacuate după un cutremur cu magnitudinea 5,9 resimţit în Manila

Muncitori, rezidenţi şi studenţi au ieşit în grabă din clădirile situate în capitala Filipine, Manila, marţi, după ce un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs în regiunea principalei insule din ţară, Luzon, conform agenţiei naţionale de seismologie şi imaginilor difuzate de media locale, transmite Reuters.

Cutremur cu magnitudinea de 5.7, raportat marți. Unde a fost resimțit
În urma seismului nu au existat rapoarte imediate cu privire la existenţa unor victime, iar agenţia de seismologie a postat pe reţeaua X (fostă Twitter) că nu se aşteaptă la înregistrarea unor pagube, însă a avertizat asupra riscului de noi replici.

Cutremurul, cu magnitudinea 5,9, a fost înregistrat în larg, la o adâncime de 79 de kilometri. Epicentrul său a fost situat la aproximativ 130 de kilometri de regiunea capitalei.

„Am simţit cutremurul puternic şi lung”, a declarat Michael Orayani, primarul oraşului Lubang din provincia Occidental Mindoro, pentru postul de radio DWPM. „Am ieşit în grabă afară, chiar în timp ce clădirea tremura”, a adăugat el.

Imaginile distribuite de mass-media pe X prezintă lucrători guvernamentali părăsind Congresul, Senatul, palatul prezidenţial şi clădirile Ministerului Justiţiei. De asemenea, studenţii au ieşind în grabă din universităţi.

Ministerul Transporturilor a suspendat operaţiunile feroviare din capitală. Operatorul aeroportului de stat a declarat că nu au fost consemnate daune la nivelul pistelor şi instalaţiilor terminalului.

Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a anunţat iniţial o magnitudine de 6,2, revizuită ulterior la 6.

Cutremurele sunt frecvente în Filipine, ţară situată pe „Cercul de Foc”, o centură de vulcani ce înconjoară Oceanul Pacific, predispusă la activitate seismică intensă.

Trei persoane au murit în urma unui seism cu magnitudinea 7,4 care a lovit sudul Filipinelor sâmbătă seara. Cutremurul a fost urmat de peste 2.000 de replici care au determinat mii de persoane să rămână în centrele de evacuare.

Un alt cutremur, cu magnitudinea 6,8, s-a produs în regiunea Mindanao luni dimineaţă.