Cutremur cu magnitudine 5.8. Mişcarea telurică s-a produs la o adâncime de doar 10 km

Lumea este zguduită în 2023 de tot mai multe cutremure. Aproape în fiecare zi, în diverse colţuri ale planetei, au loc mişcări telurice.

23 mart. 2023, 21:30
Cutremur cu magnitudine 5.8. Mişcarea telurică s-a produs la o adâncime de doar 10 km

Cutremur în Tadjikistan. Seismul a avut loc la ora 20h07min UTC (ora locala 2h07min a zilei de 23 martie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in regiunea Novobod, la Nord-Est de capitala Dushanbe.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea mb de 5,8 grade (magnitudinea de 5,8 grade pe scara bazata pe moment seismic).

Cutremur în Elveția, resimțit în Germania, Luxemburg și Franța. UPDATE: Seism major şi în Argentina

Miscarea seismica a fost resimtita in Tadjikistan (inclusiv in capitala Dushanbe) si in Kirgistan. Nu s-au inregistrat pagube majore. Un cutremur mai puternic, cu magnitudinea moment de 6,8 grade, a avut loc pe 23 februarie in zona de granita dintre Tadjikistan si China.

Încă un cutremur cu magnitudinea 5,3 a avut loc în Turcia
Încă un cutremur s-a produs joi în sud-estul Turciei, în aceeaşi zonă devastată de cutremure la începutul lunii februarie, informează DPA, potrivit Agerpres.

Seismul, cu magnitudinea 5,3, a avut epicentrul în provincia Kahramanmaras, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul seismelor recente, a precizat Autoritatea pentru managementul dezastrelor AFAD. Un reporter DPA aflat în oraşul Gaziantep a relatat că a resimţit vibraţii puternice.

Pe 6 februarie, un seism cu magnitudinea 7,7 a fost urmat la doar o oră de un alt cutremur cu magnitudinea 7,6, care a zdruncinat sud-estul Turciei şi nordul Siriei. În total, aproape 57.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar milioane au rămas fără locuinţe.

Cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în  martie 2023:

4 martie – Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în regiunea Insulele Kermadec din Noua Zeelandă, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), la o adâncime de 152 de kilometri.
3 martie – Vanuatu, un stat insular din Pacific, a declarat stare de urgenţă, după ce a fost lovit simultan de un nou ciclon şi de un cutremur cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut loc la ora 18:04 GMT, la zece kilometri adâncime în largul insulei Espiritu Santo şi la 82 de kilometri sud-vest de satul Port-Olry şi a fost urmat de o replică cu magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter.

România se pregătește pentru cel mai rău scenariu. Raed Arafat, anunț de ultimă oră despre un cutremur de 8 grade: ”Trebuie să ne pregătim”