Cutremur cu magnitudine 6.2. Nu a fost emisă alertă de tsunami

De la începutul lunii februarie, peste zece cutremure au zguduit această zonă, printre acestea numărându-se un seism de magnitudine 7,7, produs la 10 februarie.

19 feb. 2021, 06:43
Cutremur cu magnitudine 6.2. Nu a fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs joi în sud-vestul arhipelagului Vanuatu din Pacificul de Sud, fără ca autorităţile să raporteze victime sau pagube materiale, informează EFE.

Institutul american de geofizică (USGS), care înregistrează activitatea seismică în întreaga lume, a localizat cutremurul la o adâncime de zece kilometri sub solul oceanului şi la peste 147 de kilometri sud-vest de oraşul Port Vila, capitala ţării insulare.

Pe moment nu a fost emisă o alertă de tsunami în urma seismului produs la ora ora locală 17:37 (6:37 GMT).

De la începutul lunii februarie, peste zece cutremure au zguduit această zonă, printre acestea numărându-se un seism de magnitudine 7,7, produs la 10 februarie, care a declanşat o alertă de tsunami. Cutremurul a fost urmat de valuri cu înălţimi cuprinse între 30 de centimetri şi un metru în largul coastelor din Noua Caledonie, Vanuatu şi Fiji.

Regiunea care cuprinde Vanuatu şi Noua Caledonie se află pe aşa-numitul „Cerc de foc al Pacificului”, una dintre zonele cu cea mai intensă activitate seismică de pe glob.

Vanuatu, un arhipelag de origine vulcanică, situat în estul Australiei, are o populaţie de aproximativ 250.000 de locuitori.

Un seism cu magnitudinea de 7,1 s-a produs, la 13 februarie 2021, în largul coastelor prefecturii Fukushima, în estul Japoniei, a anunţat Agenţia niponă de meteorologie, conform Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 60 de kilometric şi nu a fost emis un avertisment de tsunami. Cutremurul a avut loc la ora 23:08 locală (14:08 GMT) şi a fost resimţit în capitala Tokyo.

Cutremur cu magnitudine 5.6. Oamenii au ieşit panicaţi din case

Alte cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în  2021:

3 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la sud-est de Insula Paştelui, la o adâncime de 10 kilometri, epicentrul fiind localizat la aproximativ 1.483 de kilometri sud-est de localitatea Hanga Roa de pe această insulă din sud-estul Oceanului Pacific, teritoriu special al Republicii Chile, scrie INFP.ro.
15 ianuarie – Cel puţin 84 de persoane (conform bilanţului din 18 ianuarie 2021) şi-au pierdut viaţa în urma unui seism cu magnitudinea de 6,2, în insula indoneziană Sulawesi, potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Seismul s-a produs la ora locală 02:18 (18:18 GMT). Epicentrul seismului a fost localizat la 36 km sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 km.
6 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami. Epicentrului seismului s-a produs la 26 km adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 km sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.
3 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs în Insulele Aleutine, care aparţin statului american Alaska, a precizat Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţă (GFZ). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km, a mai precizat centrul.