CUTREMUR cu magnitudine 6.6 în Albania, sunt cel puţin 16 morţi şi pagube însemnate. România a trimis echipe de salvare VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,3 grade s-a produs marți dimineață în Albania, la aproximativ 40 de kilometri de capitala țării, Tirana, anunţă Centrul Seismologic European – Mediteranean (CSEM). Cutremurul a fost urmat de zeci de replici. Este cel mai mare cutremur înregistrat în Albania în ultimii 20 de ani. România a trimis două avioane cu echipe de căutare - salvare în Albania, a anunţat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.  

26 nov. 2019, 04:14
CUTREMUR cu magnitudine 6.6 în Albania, sunt cel puţin 16 morţi şi pagube însemnate. România a trimis echipe de salvare VIDEO

UPDATE: Albania îndoliată a decretat miercuri stare de urgenţă în cele două oraşe cel mai puternic afectate de un cutremur violent care a ucis aproape 30 de persoane, în timp ce echipe internaţionale de salvatori caută în continuare supravieţuitori printre ruine, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE: numărul victimelor a crescut la 28, potrivit unor informaţii recente. Sunt sute de răniţi, informează AFP. Între timp, echipe internaţionale de salvatori caută în continuare supravieţuitori printre rămăşiţele clădirilor prăbuşite, informează AFP.

UPDATE: Echipa de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) trimisă în Albania în urma cutremurului care a zguduit această ţară a ajuns acolo şi se va deplasa către o localitate desemnată de autorităţile albaneze, care se află la 40 de kilometri de Capitală, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

„Echipa de căutare-salvare din cadrul IGSU a ajuns în Albania şi urmeaza să se deplaseze către localitatea desemnata de autorităţile albaneze, care se afla la 40 de km de capitală”, anunţă, marţi seară, Raed Arafat, într-o postare pe Facebook.

El subliniază că este prima participare a echipei Ro-USAR într-o misiune reală la solicitarea emisă de guvernul Albaniei prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

„Gestul României de a trimite într-un timp scurt o echipă de căutare-salvare este unul de normalitate şi de solidaritate într-o situaţie tragică care a lovit poporul albanez. Condoleanţe familiilor vicitmelor şi mult succes echipei noastre în misiunea lor de salvare”, afirmă Arafat.

UPDATE: Echipele de salvatori căutau marţi printre dărâmături în speranţa găsirii de supravieţuitori în urma celui mai puternic seism care a lovit Albania în ultimele decenii şi care a provocat 16 decese, sute de persoane fiind rănite, potrivit AFP.

Mai multe cadavre au fost extrase dintre dărâmături în oraşul Durres, unde un hotel s-a prăbuşit, iar alte clădiri au fost grav avariate. Alte trupuri neînsufleţite au fost descoperite printre dărâmături în localitatea Thumane.

UPDATE: Ultimul bilanţ arată că 13 persoane au decedat în urma cutremurului. Mai multe clădiri s-au prăbuşit, iar circa 600 de persoane au fost rănite, unii locuitori fiind prinşi sub dărâmături.

UPDATE: Peste 50 de salvatori români vor pleca de urgență în Albania. Este vorba despre echipe specializate în căutare – salvare RO-USAR din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cu echipamente și tehnică de intervenție, a explicat secretarul de stat Raed Arafat într-o intervenţie telefonică la România TV. Două aeronave MApN cu salvatori vor pleca de urgenţă spre Albania.

„De dimineaţă de cand s-a activat mecanismul protectiei civile, la 10 a venit solicitarea iar domnul ministru Vela a aprobat trimiterea echipei de cautare – salvare de la IGSU. Este o echipa specializata, autorizată de NATO pentru acest tip de situaţii. Vor pleca 52 de persoane, pomieri specializaţi in căutare la cutremur. De asemenea, vor pleca cu ei un medic şi un asistent de la SMURD Bucureşti de la Spitalul Floreasca”, a completat Raed Arafat. 

Echipajele de salvare din România ar urma să plece astăzi în jurul orelor 15, a mai spus Arafat. 

„Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a aprobat efectuarea unui zbor în Albania, cu două aeronave ale Forţelor Aeriene care vor transporta echipa de căutare-salvare RO-USAR din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cu echipamente și tehnică de intervenție.

Echipa, alcătuită din 52 de specialiști, cu tehnica specifică, va executa misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse sub dărâmături în zona afectată de seismul produs în dimineața zilei de marți, 26 noiembrie.
Plecarea către Albania este preconizată în jurul orei 15.00.
Misiunea va fi executată la solicitarea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în urma primirii solicitării de asistență internațională formulată de guvernul albanez prin Mecanismul European de Protecție Civilă”, a anunţat MApN.

UPDATE. A apărut primul bilanţ al victimelor, cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa. Una dintre victime a murit sărind de la fereastră, din cauza panicii. De asemenea, se estimează că aproximativ 150 de persoane au fost rănite.

ŞTIREA INIŢIALĂ. CUTREMUR în Balcani. În ziua de 26 Noiembrie 2019 la ora 04:54:12 (ora locală a României) s-a produs în ALBANIA un cutremur cu magnitudinea ml 6.6, la adâncimea de 10 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38 km V de Tirana, 149km SV de Prizren, 186 km V de Skopje, 203 km NE de Taranto, 209 km SV de Pristina, 211 km E de Bari, 289km S de Sarajevo.

Potrivit datelor USGS, în ultimii 20 de ani, ţara a fost lovită de un singur cutremur cu o magnitudine mai mare de 6 grade în 2003, când un seism de 6,3 a avut loc la graniţa sa de sud cu Grecia.

Agenţia de presă italiană ANSA a anunţat că cutremurul a fost resimţit în regiunile Puglia şi Basilicata din sudul ţării.

Miscarea seismica a fost urmata de mai multe replici, unele cu magnitudini mai mari de 5,0, cum a fost si cea de la ora 3h03min UTC (cu magnitudinea de 5,3 grade). Un nou cutremur semnificativ,cu magnitudinea de 5,4-5,5 grade, s-a produs in aceeasi zona la ora 6h08min UTC (ora locala 7h08min).
Pe 21 septembrie mai multe cutremure moderate, cu magnitudini de pana la 5,6 grade, s-au produs tot in Marea Adriatica, la Vest de Durres.
Socul principal a fost resimtit puternic in Albania, in special in zona de coasta de la Marea Adriatica. De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in Italia (zonele Puglia, Campania si Abruzzo), precum si in Peninsula Balcanica (Muntenegru, Bosnia-Herzegovina, Macedonia-in special la Skopje, potrivit relatarilor citate de agentiile internationale de presa).
Acest eveniment a fost cel mai puternic seism inregistrat in Albania in ultimele decenii. Mai multe cladiri au fost distruse, cele mai multe dintre acestea in orasul Durres. Cel putin 3 persoane a murit in urma cutremurului. Zeci de oameni au fost raniti. Distrugeri importante s-au inregistrat in mai multe localitati de pe coasta Albaniei de la Marea Adriatica.

Un cutremur cu magnitudinea 5,8, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni.

Imagine cu urmările cutremurului din Albania: