Cutremur cu magnitudine 7.5. A fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur foarte puternic a avut loc lângă Tonga. Seismul ar fi înregistrat 7.5 grade pe scara Richter. 

11 nov. 2022, 13:30
Cutremur cu magnitudine 7.5. A fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur puternic a avut loc vineri lângă Tonga. Autoritățile au emis avertizare de tsunami după ce seismul a înregistrat 7.5 grade pe scara Richter.

Oficialii avertizează că valuri de tsunami periculoase sunt posibile pe o rază de 186 de mile de epicentrul cutremurului.

Cele mai puternice cutremure din istoria României. Când ar putea avea loc următorul seism sever

Trei seisme cu magnitudini de peste 6,6 s-au produs în regiunea Insulelor Fiji

Trei seisme care au avut magnitudini de peste 6,6 au fost înregistrate miercuri, în mai puţin de o oră, la sud de Insulele Fiji din Oceanul Pacific, fiecare dintre ele producându-se la o adâncime de aproximativ 600 de kilometri, au anunţat reprezentanţii Serviciului de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS), relatează Reuters.

Nu a fost emisă o alertă de tsunami, a precizat Centrul de seismologie din Fiji prin intermediul unui comunicat publicat pe reţelele de socializare.

Primul cutremur a avut magnitudinea 6,8 şi s-a produs în jurul orei 09:38 GMT, cel de-al doilea a avut magnitudinea 7 şi a avut loc 15 minute mai târziu, iar cel de-al treilea seism, a cărui magnitudine a fost 6,6, a fost înregistrat la ora 10:14 GMT, potrivit USGS.

Fiji se află în aşa-numitul „Cerc de Foc al Pacificului”, o regiune de pe Terra în care se produc multe cutremure de pământ şi există o activitate vulcanică intensă, situată într-o zonă în care plăcile continentale intră în coliziune, generând activităţi seismice frecvente. Această regiune din Pacific este afectată adeseori de cutremure cu magnitudini mai mari de 5.

Cutremur joi seara în zona seismică Vrancea

Seismul a fost la ora 19.16 în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut loc la adâncimea de 141 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 77 km E de Braşov, 95 km S de Bacău, 98 km NE de Ploieşti, 118 km V de Galaţi, 120 km NV de Brăila, 150 km N de Bucureşti, 167 km NE de Piteşti, 176 km SV de Iaşi, 189 km E de Sibiu, 215 km N de Ruse.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4, în Buzău.

Raed Arafat: „Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7”. De ce nu se dau mesaje Ro Alert