Cutremur cu magnitudine 7.5 în Mexic. A fost emisă alertă de tsunami VIDEO

Septembrie a fost luna din acest an cu cele mai multe cutremure mari. Numai în ultimele zile au fost două seisme cu magnitudine mai mari de 7.

19 sept. 2022, 21:33
Cutremur cu magnitudine 7.5 în Mexic. A fost emisă alertă de tsunami VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea 7,5 s-a produs în largul coastei La Placita de Morelos, în vestul Mexicului, a anunțat luni Institutul Geologic al SUA. Cutremurul s-a produs la 46 km sud-sud-est de La Placita de Morelos, în statul Michoacan, la o adâncime de 10 km, a precizat USGS.  Sistemul american de alertă de tsunami a transmis că există riscul unui tsunami în apropierea coastei din Michoacan.

Nu există rapoarte imediate privind pagube în urma cutremurului care a avut loc la ora locală 13:05, potrivit Serviciului geologic american.

Un nou cutremur cu magnitudine peste 5. Oamenii au ieşit îngroziţi pe străzi VIDEO

După cutremurul cu magnitudinea de 7,5 care a avut loc pe coasta din Michoacán, au fost difuzate mai multe imagini cu impactul acestuia în Manzanillo, Colima.

Utilizatorii au publicat o înregistrare video pe internet în care se vede o parte dintr-o sală de sport prăbușită în interiorul unui centru comercial identificat ca fiind Punta Bahia.

În imagini se poate observa cum persoana care înregistrează arată acoperișul prăbușit, cu dărâmăturile de lângă aparatele de gimnastică. Persoana cere ajutorul celorlalți oameni care erau la momentul respectiv în sala de sport, deoarece se pare că în acel loc ar fi rămas persoane blocate.

Replici în sud-estul Taiwanului, în urma unui cutremur soldat cu un mort şi 150 de răniţi

Replici seismice au avut loc luni, în sud-estul Taiwanului, inclusiv un cutremur de magnitudinea 5,5, resimţit în capitala taiwaneză Taipei, la o zi după un cutremur puternic, soldat cu un mort şi rănirea a 150 de persoane, relatează AFP.

Ultimul cutremur a avut loc la ora locală 10.00 (5.00, ora României), la 66 de kilometri sud de oraşul de coastă Hualien, la o adâncime de 13 kilometri, potrivit Institutului american de geofizică USGS.

Agenţia Meteorologică taiwaneză a anunţat o magnitudine de 5,9, iar USGS de 5,5.

Un nou cutremur devastator în Taiwan. Un tren a deraiat, mai multe clădiri s-au prăbuşit

Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 s-a produs la 18 septembrie 2022 într-o zonă puţin populată din sud-estul Taiwanului, conform biroului de meteorologie de pe insulă. A fost emisă avertizare de tsunami, informează Reuters.

Institutul american de geofizică (USGS) a evaluat la 7,2 magnitudinea seismului, produs la o adâncime de 10 kilometri.

***
Cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în ultima perioadă:

2022
11 septembrie – Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în vestul Indoneziei, provocând pagube materiale şi 200 de persoane au fost evacuate. Cutremurul, din insulele Mentawai, vest de Sumatra, s-a produs la o adâncime de 27 de kilometri şi a fost urmat de un alt seism, cu magnitudinea 5,3 în aceeaşi zonă.
27 iulie – Un seism cu magnitudinea 7,1 s-a produs în nordul Filipinelor.

22 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în sud-estul Afganistanului, 44 kilometri de oraşul Khost, la o adâncime de 51 de kilometri. Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor din Afganistan a anunţat că seismul a provocat moartea a cel puţin 130 de persoane în estul ţării.
20 iunie – Un seism cu magnitudine de 6 grade pe scara Richter s-a produs în estul Taiwanului, la ora 1.05 GMT, la o adâncime de de 6,8 kilometri.
1 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în sud-vestul Chinei, la 17 kilometri adâncime. Seismul a avut loc în districtul Lushan, situat în provincia Sichuan (sud-vestul).

21 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la nord de arhipelagul norvegian Svalbard. Seismul a avut loc la o adâncime de 2 km.
10 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs la aproximativ 200 de kilometri de Papua Noua Guinee, în Marea Bismarck. Seismul a avut epicentrul la o adâncime de 10 kilometri şi nu au fost raportate pagube.
9 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a zdruncinat, pentru scurt timp, clădirile din capitala Taiwanului, Taipei, nefiind semnalate pagube.

31 martie – Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în estul arhipelagului Noua Caledonie. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, la 279 de kilometri sud-est de localitatea Tadine din Noua Caledonie.
22 martie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în zona Dorsala Atlantică, situată între Oceanul Atlantic de Nord şi Oceanul Atlantic de Sud, la ora 16:35:08 GMT, cu epicentrul la o adâncime de 10 kilometri. De asemenea, un cutremur cu magnitudinea 6,6 grade s-a produs în apropiere de oraşul Taitung din sud-estul Taiwanului, la o adâncime de 30,6 kilometri.
16 martie – Un seism cu magnitudinea de 7,4 grade s-a produs în Japonia, fiind emisă o alertă de tsunami pe coasta de nord-est a ţării. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 60 de kilometri adâncime în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Fukushima. 4 persoane au murit şi alte peste 100 au fost rănite.

14 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în largul insulei Java din Indonezia şi a făcut să se clatine clădirile înalte din capitala Jakarta.
3 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul coastei de est a Taiwanului. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 19 kilometri, iar epicentrul a fost localizat în mare, la 56 de kilometri de oraşul Hualien.