CUTREMUR cu magnitudine 7.7 în Afganistan, resimţit în India şi Pakistan. Cel puţin 250 de morţi UPDATE

Un cutremur masiv s-a produs în această dimineaţă în Asia, anunţă USGS. Cel puiţin 250 de persoane şi-au pierdut viaţa.

26 oct. 2015, 09:36

UPDATE 19:56 Peste 250 de morţi în urma seismului care a afectat Afganistanul şi ţara vecină, Pakistanul, potrivit Reuters. Numărul victimelor ar putea să crească în zilele următoare, pe măsură ce se vor restabili căile de comunicaţie care au fost afectate din cauza seismului puternic

UPDFATE 17:54 Numărul morţilor este de cel puţin 150. Acesta creşte pe măsură echipele de slavare caută sub dărâmături şi descoperă tot mai multe cadavre.

UPDATE: Cel puţin 135 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit Reuters.

UPDATE: Cel mai recent bilanţ al cutremurului arată că cel puțin 70 de persoane au murit, dintre care 18 în Afganistan şi 52 în Pakistan.

UPDATE: Doisprezece oameni și-au pierdut viața și peste o sută de persoane au fost rănite în Pakistan, în urma cutremurului de peste 7 grade care s-a produs luni în masivul Hindu Kush din nord-estul Afganistanului vecin, afectând mai multe țări din Asia de Sud, relatează France Presse.

Institutul american de geofizică (USGS) a revizuit în jos magnitudinea seismului, de la 7,7 la 7,6, apoi la 7,5 grade. Departamentul pakistanez de meteorologie a evaluat, la rândul său, magnitudinea la 8,1 grade. Cutremurul a fost resimțit în capitalele Indiei, Afganistanului și Pakistanului, făcând să se clatine clădirile timp de aproape un minut și determinând oamenii să iasă în stradă.

Potrivit unor surse spitalicești citate de AFP, peste o sută de persoane au fost rănite în Valea Swat, în Pakistan. Reuters, care citează tot surse medicale, scrie că s-au înregistrat și doisprezece decese.

Cutremurul s-a produs la șase luni după cel devastator înregistrat la 24 aprilie în Nepal, cu magnitudinea de 7,8, unde mii de oameni și-au pierdut viața și aproape un milion de locuințe au fost distruse. De asemenea, un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade s-a produs în nordul Pakistanului cu zece ani în urmă, la 8 octombrie 2005, ucigând aproximativ 75.000 de oameni.

UPDATE: Agentia Reuters, care citează oficiali din serviciile de sănătate şi din politie, precizeaza ca patru oameni au murit in nord-estul Pakistanului. Cutremurul, foarte lung, a zguduit cladirile la Kabul, New Delhi si Islamabad, provocand panica in randul locuitorilor, care au iesit pe strazi. Departamentul pakistanez de meteorologie a evaluat forta seismului la 8,1.La Srinagar, cel mai mare oras din Casmirul indian, oamenii panicati au iesit pe strazi, temandu-se de o repetare a cutremurului din 2005, soldat cu 75.000 de morti.

CUTREMUR cu magnitudine 7.7 în Afganistan, la o adâncime de 190 de kilometri. Seismul s-a simţit puternic în India şi Pakistan. Martori locali susţin că seismul a durat aproape un minut şi s-a produs la 260 de kilometri de Kabul. Şi la Islamabad locuitorii au ieşit speriaţi din case. Liniile telefonice au căzut în multe zone, dar nu există încă un raport despre eventualele victime sau pagube materiale. 

Pakistanul este afectat foarte frecvent de cutremure. La 8 octombrie 2005, un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a soldat cu peste 73.000 de morţi, iar 3,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost, în principal în partea pakistaneză a Kashmirului (nord-est).