Cutremur cu magnitudine peste 5 miercuri seară

Seismul a avut loc în Chile, la o adâncime de doar 14 kilometri, foarte aproape de oraşul Valparaiso.

04 mai 2022, 19:46
Cutremur cu magnitudine peste 5 miercuri seară

Cutremur cu magnitudine 5.2 în Chile, urmat de patru replici însemnate, ce mai mare de 5.1, anunţă site-urile de seismologie.

Un cutremur gigantic care a declanșat un tsunami și care a lovit nordul Chile în urmă cu 3.800 de ani a provocat atâtea distrugeri, încât a fost nevoie de 1.000 de ani pentru ca oamenii să se întoarcă la țărm, spun cercetătorii.

Cutremurul antic ar fi avut o magnitudine de aproximativ 9,5 și a fost atât de puternic încât a generat un tsunami care a aruncat bolovani în interiorul Noii Zeelande, aflată la mii de kilometri.

Cutremur în România, luni dimineața. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

Cu mii de ani înainte, se pare că aceleași tensiuni tectonice au dus la un precursor la fel de diabolic, dar nedocumentat, în nordul țării.

În investigațiile lor, cercetătorii au folosit datarea cu radiocarbon pentru a avea o idee despre vârsta depozitelor litorale, care se întind pe aproximativ 600 de kilometri de coastă din Chile.

S-a zguduit pământul miercuri dimineaţă. Cutremur cu magnitudine 5

Citirile din mai multe situri de depunere sugerează existența unui „eveniment tectonic care ar fi ridicat depozitele litorale de-a lungul întregii regiuni de studiu, ar fi generat un tsunami și ar fi declanșat tulburări sociale la scară regională”, scriu cercetătorii în lucrarea lor, potrivit ScienceAlert.