Cutremur cu magnitudinea 5,3 în Nepal

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs sâmbătă după amiaza în Nepal, a anunţat Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC).

12 nov. 2022, 22:02
Cutremur cu magnitudinea 5,3 în Nepal

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs sâmbătă în Nepal. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km, a precizat EMSC.

Un alt cutremur cu magnitudinea 5,6 a lovit miercuri dimineaţă, ora locală, vestul Nepalului. Cel puţin şase persoane au murit şi mai multe case s-au prăbuşit.

România, victoria categorică în faţa Ungariei (3-0) la Billie Jean King Cup şi fără Simona Halep
Un cutremur cu magnitudinea 6,9 a avut loc, la 12 noiembrie 2022, la 399 de kilometri vest-nord-vest de Suva, capitala statului Fiji, la o adâncime de 587,2 de kilometri, a anunţat Institutul de Geofizică din Statele Unite (USGS), potrivit Reuters.

Nu a existat niciun risc de tsunami în urma seismului, a precizat sistemul american de alertă de tsunami.

Fiji se află în aşa-numitul „Cerc de Foc al Pacificului”, o regiune de pe Terra în care se produc numeroase cutremure şi există o activitate vulcanică intensă.

***
Cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc pe parcursul anului 2022 (perioada aprilie-noiembrie 2022):

2022

11 noiembrie: Un seism cu magnitudinea 7,3 s-a produs în Oceanul Pacific la circa 207 kilometri est de oraşul Neiafu, în Tonga, la o adâncime de 10 kilometri.

9 noiembrie: Trei seisme care au avut magnitudini de peste 6,6 au fost înregistrate, în mai puţin de o oră, la sud de Insulele Fiji din Oceanul Pacific, fiecare dintre ele producându-se la o adâncime de aproximativ 600 de kilometri. Primul cutremur a avut magnitudinea 6,8, al doilea a avut magnitudinea 7, iar cel de-al treilea seism a fost de 6,6.
9 noiembrie: Cel puţin 6 persoane ţi-au pierdut viaţa şi alte 5 au fost rănite într-un cutremur cu magnitudinea 5,6 care a zguduit vestul Nepalului, unda de soc fiind resimţită până la New Delhi.

Dan Negru, revoltat după victoria României la handbal: „Era breaking-news național. Nu știm să promovăm decât fotbaliști ratați”. Cum a reacţionat şi CTP

4 noiembrie: Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs în regiunea Golfului California din Mexic, nefiind raportate victime sau pagube materiale.
4 noiembrie: Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs în noaptea de 3 spre 4 noiembrie în El Salvador, nefiind semnalate victime sau pagube materiale.
2 noiembrie: Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în regiunea Insulelor Sandwich de Sud, la o adâncime de 10 kilometri.

25 octombrie – Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs în nordul Filipine. Seismul a fost resimţit până în capitala Manila, situată la o distanţă de peste 330 de kilometri înspre sud. Sute de replici seismice au fost înregistrate după cutremurul principal. Conform estimărilor din 28 octombrie 2022, seismul a lăsat în urma 84 de răniţi şi a afectat aproximativ 147.000 de persoane. Un total de 4.670 de locuinţe au fost avariate în timpul seismului. Pagubele la nivelul infrastructurii au fost estimate la aproximativ 81,9 milioane de pesos filipinezi (1,4 milioane de euro) în regiunile Ilocos, Valle de Cagayan si Cordillera. (EFE).
20 octombrie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în largul coastelor sudice din Panama, la o adâncime de 10 kilometri, în Oceanul Pacific, la o distanţă de 62 de kilometri de Boca Chica, o mică localitate costieră. Seismul a fost resimţit în unele regiuni ale capitalei ţării din America Centrală, Ciudad de Panama.
16 octombrie – Un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,3 s-a produs în largul regiunilor costiere ale Americii Centrale, în largul Oceanului Pacific, la o adâncime de aproximativ 11 kilometri.
1 octombrie 2022 – O persoană a murit şi mai multe au fost rănite, după ce un seism cu magnitudinea 6 a lovit provincia indoneziană Sumatra de Nord, la o adâncime de 10 km, având epicentrul la 15 kilometri nord-vest de districtul North Tapanuli. 9 persoane au fost rănite în urma producerii seismului, care a fost resimţit în câteva oraşe şi a determinat locuitorii să fugă din case. 5 case au fost avariate şi au fost înregistrate 53 de replici.

22 septembrie – Un cutremur produs în centrul Mexicului, de 6,5 grade, a fost, de fapt, o replică după cutremurul cu magnitudinea 7,7 care a zguduit ţara la 19 septembrie 2022. 2 persoane au murit. Seismul a avut epicentrul la 81 de kilometri sud de oraşul Coalcoman, în statul Michoacan, unde s-a produs şi cutremurul de 7,7 grade.
19 septembrie – Un seism cu magnitudinea preliminară 7,7 s-a produs în largul localităţii La Placita de Morelos din vestul Mexicului, în statul Michoacan, 2 persoane fiind ucise.
14 septembrie – Un seism de magnitudine 7.0 s-a produs în Oceanul Pacific la sud-est de Insulele Loialităţii, Noua Caledonie, la adâncimea de 141 km.
18 septembrie – Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 s-a produs într-o zonă puţin populată din sud-estul Taiwanului. A fost emisă avertizare de tsunami, înregistrându-se cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi.
11 septembrie – Cel puţin 7 persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului cu magnitudinea 7,6 care a lovit Papua Noua Guinee. În urma cutremurului, s-au mai înregistrat răniţi şi avarii la locuinţe şi elemente de infrastructură.
5 septembrie – Bilanţul seismului de 6,8, care s-a produs în sud-vestul Chinei, a urcat, la 8 septembrie, la 82 de morţi.

29 august – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în largul coastelor vestice ale insulei indoneziene Sumatra, în largul insulelor Mentawai, situate la circa 150 de km de coasta de vest a Sumatrei.
23 august – Un seism cu magnitudinea 6, fără victime a fost înregistrat în largul coastelor sudice ale Insulei Sumatra, situată în vestul Indoneziei, la o distanţă de aproape 50 de kilometri de coastele provinciilor Bengkulu, Sumatra de Sud şi Lampung.

27 iulie – Un seism cu magnitudinea 7,1 s-a produs în nordul Filipinelor, şi a provocat alunecări de teren în această zonă muntoasă care au dus la moartea a 11 persoane şi la sute de răniţi.
2 iulie – Cel puţin 5 persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter produs în sudul Iranului, într-o zonă situată la 100 de kilometri sud-vest de portul Bandar Abbas.

22 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în sud-estul Afganistanului, 44 kilometri de oraşul Khost, la o adâncime de 51 de kilometric, provocând moartea a peste 1000 de persoane în estul ţării.
20 iunie – Un seism cu magnitudine de 6 grade pe scara Richter s-a produs în estul Taiwanului, la o adâncime de de 6,8 kilometri.
1 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în sud-vestul Chinei, la 17 kilometri adâncime. Seismul a avut loc în districtul Lushan, situat în provincia Sichuan (sud-vestul).

26 mai – Un seism cu magnitudinea 7,2 a zguduit sudul statului Peru, fără să fie înregistrate pagube materiale sau victime şi având epicentrul în apropierea oraşului Azangaro, din vecinătatea lacului Titicaca, şi la o adâncime de circa 200 de kilometri.
21 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la nord de arhipelagul norvegian Svalbard. Seismul a avut loc la o adâncime de 2 km.
19 mai – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în proximitatea Insulei Macquarie din sudul Oceanului Pacific, la o adâncime de 29,3 kilometri.
10 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs la aproximativ 200 de kilometri de Papua Noua Guinee, în Marea Bismarck. Seismul a avut epicentrul la o adâncime de 10 kilometri şi nu au fost raportate pagube.
9 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a zdruncinat, pentru scurt timp, clădirile din capitala Taiwanului, Taipei, nefiind semnalate pagube.
5 mai – Un cutremur cu o magnitudine preliminară de 6, produs în largul Filipine, a fost resimţit în provincia Davao Oriental din sudul ţării.

21 aprilie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în apropiere de coasta Nicaragua, la o adâncime de 5 kilometri.