Cutremur de 5,3 grade în Grecia. Seismul a avut zece replici

Un cutremur de 5,3 grade pe scara Richter a avut loc în noapte de luni spre marţi, în Grecia. Seismul a avut zece replici, însă autorităţile nu au emis alertă de tsunami.

22 iun. 2021, 09:30
Cutremur de 5,3 grade în Grecia. Seismul a avut zece replici
Cutremur de 5,3 grade în Grecia. Seismul a avut zece replici

Cutremur de 5,3 grade în Grecia. Seismul s-a produs la ora  01:14:18 (ora locală a României)  în DODECANESE ISLANDS, la adâncimea de 10km.

Cutremur de 5,3 grade în Grecia

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 151km SV de Aydin, 197km S de Karabaglar, 202km S de Izmir, 214km SV de Merkezefendi, 215km SV de Denizli, 225km S de Manisa. Cutremurul a fost urmat de zece replici. Cea mai puternică replică a avut 3,8 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, în apropierea următorelor oraşe: 120km SV de Thessaloniki, 174km N de Patra, 247km NV de Piraeus, 248km NV de Athens, 249km S de Skopje, 253km SE de Tirana, 290km SE de Prizren.

Autoritățile nu au declanșat alerta de tsunami.

Dodecanezul sau Arhipelagul Dodecanez, este un grup de 12 insule care face parte din insulele Sporade de Sud aparținând Greciei, fiind situat în Marea Egee, între Ciclade și Turcia. Are o suprafață totală de peste 2.700 milometri pătrați și o populație de circa două sute de mii de persoane.

Citeşte şi Patru cutremure într-o singură zi în Vrancea. Ce spune directorul INFP despre marele cutremur care va zgudui România

Cutremur în Turcia, într-o destinaţie preferată de români

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 s-a produs la Istanbul, a anunţat sâmbătă observatorul turc pentru cutremure Kandilli.Epicentrul seismului a fost localizat în partea asiatică a Istanbulului. În schimb, agenţia turcă de gestionare a dezastrelor AFAD a anunţat că seismul a avut o magnitudine de 3,9.

Primarul oraşului, Ekrem Imamoglu, a scris pe Twitter că Istanbulul este foarte predispus la cutremure, transmite Agerpres.

Din acest motiv, edilul a avertizat demult în legătură cu un canal ce urmează să fie construit prin metropolă. Lucrările pentru Kanal Istanbul urmează să fie inaugurate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan într-o săptămână.

Opoziţia din Turcia se teme că acest canal, ce urmează să fie construit paralel cu Bosforul şi va avea clădiri noi ridicate de-a lungul său, ar putea împiedica evacuările şi sprijinul logistic în timpul viitoarelor cutremure. Experţii au avertizat de asemenea asupra deteriorării ireparabile a mediului.

Turcia este străbătută de mai multe falii seismice active. Unul dintre cele mai devastatoare cutremure anul trecut a avut loc în oraşul de coastă Izmir în octombrie, ucigând peste 100 de persoane.

Citeşte şi Două cutremure în România, duminică dimineața. Ce magnitudine au avut