Primele decese, după cutremurului din Noua Zeelandă revizuit la magnitudinea de 7,8 şi urmat de 45 de replici UPDATE

Autorităţile neozeelandeze au anunţat că un seism puternic cu magnitudinea de 7,4 grade s-a produs, duminică, la 91 de kilometri de Christchurch, cea mai mare localitate de pe insula sudică a Noii Zeelande. Ulterior, magnitudinea a fost revizuită la 7,8 fiind anunţate şi primele decese 

13 nov. 2016, 11:49

UPDATE Se pare că primele persoane şi-au pierdut viaţa în localitatea Kaikoura, care a fost zguduită de un seism cu magnitudinea de 6,1 grade la doar două ore după seismul iniţial.

Mai multe locuinţe şi clădiri au fost distruse în localitatea Kaikoura. Între timp, drumurile din partea superioară a insulei sudice au fost puternic avariate de seism.

Nu există informaţii cu privire la numărul exact de victime, iar câteva zeci de persoane au fost transportate la un spital din localitatea Cheviot. 

De asemenea, valurile tsunami au lovit coasta estică a Noii Zeelande. Garda Civilă a intervenit pentru evacuarea locuitorilor spre zone mai înalte, dar circulaţia s-a blocat pe mai multe drumuri din apropierea localităţilor Wellington şi Christchurch.

Alimentarea cu electricitate s-a oprit în multe regiuni ale ţării, iar drumurile au fost puternic avariate în localitatea Cheviot, situată pe insula sudică a Noii Zeelande.  

Circulaţia trenurilor a fost oprită pe tot teritoriul Noii Zeelande, scrie news.ro. 

Seismologii de la US Geological Survey au revizuit magnitudinea seismului iniţial care a zguduit coasta neozeelandeză de la 7,4 grade la 7,8 grade. Cutremurul a provocat mai multe valuri tsunami, care au lovit coasta estică a Noii Zeelande, precum şi insulele Chantham.

Potrivit USGS, cutremurul iniţial s-a produs la ora locală 00.02 (13.02 ora României).

Geonet a anunţat că peste 45 de replici au zguduit coasta neozeelandeză după primul seism cu o magnitudine de 7,8 grade. De asemenea, mai multe replici au trecut peste magnitudinea de 6 grade.

Mai multe locuinţe şi clădiri au fost distruse în localitatea Kaikoura. Între timp, drumurile din partea superioară a insulei sudice au fost puternic avariate de seism.

Nu există informaţii cu privire la numărul de victime. Însă, câteva zeci de persoane au fost transportate la un spital din localitatea Cheviot.

Lumea începe să evacueze zonele joase, aşa cum le-au cerut autorităţile.

Un tsunami a lovit coasta nord-estică a Noii Zeelande, după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade a zguduit localitatea Christchurch, scrie Reuters, citat de news.ro.

Garda Civilă a anunţat că valul tsunami va lovi insulele Chantham, situate la aproximativ 680 de kilometri est de principala coastă a Noii Zeelande. Autoritităţile neozeelandeze îi avertizează pe locuitorii insulelor Chantham să se deplaseze de urgenţă spre zone mai înalte. Aproximativ 600 de persoane locuiesc pe insulele cu o înălţime maximă de 294 de metri.

În 2011, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade a lăsat în urmă 185 de morţi şi a cazuat distrugeri importante în Christchurch.

Citeşte şi: CUTREMUR cu magnitudinea de 6,2 în estul Japoniei