Cutremur de 8,2 în Chile: Cel puţin 5 morţi; PANICĂ şi DISPERARE în rândul localnicilor GALERIE FOTO şi VIDEO

Seismul cu magnitudinea de 8,2 grade, care a lovit marţi seara coasta de nord a statului Chile, generând local valuri seismice de peste doi metri înălţime, a provocat moartea a cel puţin cinci persoane şi a generat panică şi disperare în rândul localnicilor, potrivit Agerpres.

02 apr. 2014, 05:38

Preşedinta chiliană Michelle Bachelet a decretat în nordul ţării stare de catastrofă naturală, deşi există încă puţine informaţii cu privire la gradul distrugerilor provocate de cutremur.

 

Anunţ cu tristeţe moartea a cinci persoane – patru bărbaţi şi o femeie – la Iquique şi Alto Hospicio‘, a afirmat ministrul Penailillo, care a precizat că o parte dintre aceste persoane au decedat din cauza unor crize cardiace, iar alta a fost strivită sub dărâmături.

(w500)

Un bilanţ anterior al seismului consemna doi morţi şi mai mulţi răniţi, potrivit AFP.

Autorităţile anunţaseră evacuarea populaţiei în unele zone de coastă din Chile şi din statul vecin Peru, din cauza pericolului de tsunami.

În Chile, în unele locuri de pe coastă, înălţimea valurilor a depăşit doi metri. Cea mai afectată de cutremur pare să fie regiunea Arica, unde potrivit presei locale s-au înregistrat alunecări de teren şi perturbări în alimentarea cu energie electrică.

Şefa statului chilian şi-a anulat toate acţiunile oficiale programate pentru miercuri în urma puternicului seism ce a zguduit nordul ţării, relatează Ria Novosti. În prezent, potrivit presei chiliene, ea se află în palatul prezidenţial La Moneda şi monitorizează informaţiile venite din zona sinistrată.

(w500)

În urma cutremurului a avut loc o evadare în masă dintr-o închisoare pentru femei în oraşul Iquique, a informat ministrul de interne. Mai mult de 300 de deţinute au reuşit să fugă, dintre care doar 16 au fost reţinute ulterior de către autorităţi. Conform datelor preliminare, o parte din clădirea închisorii s-a prăbuşit în urma seismului.

În acelaşi timp, după cum informează postul de televiziune Telesur, şcolile au fost miercuri închise pe întreaga coastă nordică a statului Chile. ‘Pentru a asigura securitatea populaţiei, ne-am decis să anulăm toate activităţile educative în şcolile situate în zona de coastă’, a indicat ministrul de interne chilian, adăugând că nu sunt excluse replici puternice ale seismului de marţi seară.