Cutremur PUTERNIC în Noua Zeelandă. Seismul a fost urmat de mai multe replici FOTO&VIDEO

Un seism cu magnitudinea de 6,8 s-a produs vineri în Noua Zeelandă. Nu a fost emisă alertă de tsunami.

16 aug. 2013, 06:00

Un cutremur cu o magnitudine preliminară de 6,8 s-a produs vineri în Noua Zeelandă, pe Insula de Sud, potrivit Institutului Geofizică al SUA (USGS), însă nu a fost emisă alertă de tsunami.

Seismul s-a produs în apropierea capătului nordic la Insulei de Sud, la o profunzime de circa 10 km, potrivit NZ Geonet. Cutremurul a  fost resimţit puternic în capitala Wellington.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la circa 8 kilometri adâncime, potrivit autorităţilor locale. Seismul a fost urmat de mai multe replici, dintre care unele cu magnitudinea 5.

Deocamdată nu există informaţii în legătură cu eventuale victime. Însă cel puţin o casă din apropiere de epicentru s-ar fi prăbuşit, potrivit TVNZ News.

Echipaje de intervenţie în situaţii de urgenţă au fost trimise la faţa locului. De asemenea, mai multe drumuri sunt blocate de stânci prăbuşite sau fisuri apărute în asfalt. Două poduri din Blenheim au fost închise, acestea fiind afectate de seism, la fel ca şi autostrada din SH1, peste care au căzut pietre mari.

Şi reţeaua de electricitate a fost avariată, producând numeroase întreruperi ale curentului electric. Cel puţin 250 de gospodării din Wellington au rămas fără curent electric.

Locuitorii din Wellington au intrat în panică, iar pe şosele s-au produs blocaje rutiere, majoritatea oamenilor ieşind pe străzi, speriaţi. Seismul le-a reamintit neozeelandezilor de cutremure de pământ devastatoare, cum a fost cel din Christchurch, din 2011, soldat cu 185 de morţi.

La sfârşitul lunii iulie a mai avut loc un cutremur în Noua Zeelandă, cu magnitudinea de 6,9 grade.