CUTREMUR ECUADOR: 350 de morţi şi peste 2000 de răniţi la ultimul bilanţ

Bilanţul cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade produs sâmbătă noapte în Ecuador a ajuns la 350 de morţi şi 2.068 de răniţi. Dimineaţa, preşedintele ecuadorian Rafael Correa anunţa 272 de morţi, avertizând asupra posibilităţii de creştere a bilanţului.

18 apr. 2016, 03:30
CUTREMUR ECUADOR: 350 de morţi şi peste 2000 de răniţi la ultimul bilanţ

La Portoviejo (vest), unul dintre orașele cele mai afectate, case distruse, o piață devastată, stâlpi de iluminat căzuți la pământ și moloz împrăștiat pe trotuare, stau ca mărturie amplorii cutremurului cu magnitudinea 7,8, cel mai puternic din Ecuador din anul 1979.

„Am scos deja trei persoane decedate si credem că mai sunt 10 sau 11 sub dărâmături”, a declarat un membru al echipei de salvare care a acționat la hotelul El Gato, o clădirea cu șase etaje care s-a prăbușit complet.

La Guayaquil, localitate aflată la 400 de kilometri sud de epicentru, „am simțit foarte mult cutremurul”, a povestit Oscar Alava, un inginer în vârstă de 41 de ani. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, nu ni s-a întâmplat nimic. Câinele ne-a avertizat lătrând”, a adăugat el.

În acest port cu peste două milioane de locuitori, un bărbat a fost strivit în mașina sa după prăbușirea unui pod, iar o fetiță a murit lovită de acoperișul unui centru comercial care s-a dărâmat.

La Manta (vest), oraș apropiat de epicentru, „casele s-au prăbușit, stâlpii de iluminat au căzut la pământ, lumea este complet disperată, sunt oameni îngropați sub dărâmături”, a spus Miriam Santana, 40 de ani, femeie de menaj.

Vicepreședintele Jorge Glas a anunțat un bilanț provizoriu de 235 de morți și 1.557 de răniți, precizând că peste 189 de replici au fost înregistrate după mișcarea telurică inițială care a durat aproximativ un minut. În țară a fost decretată starea de urgență.

Autoritățile de la Quito au anunțat că două canadieni figurează printre victime.

Aflat în vizită la Vatican, președintele Rafael Correa a anunțat că a fost deblocată din rezerva bugetară suma de 600 de milioane de dolari pentru gestionarea situației de urgență și urma să ajungă în orașul Manta duminică la orele 23.30 GMT.

Uniunea Europeană a anunțat activarea mecanismului european de protecție civilă, pentru a ajuta această țară sud-americană, în timp ce secretarul de stat american, John Kerry, a oferit sprijinul Statelor Unite. Întăriri ajung în Ecuador din Columbia, Mexic, Chile, America centrală și din Spania, mai scrie AFP.