Cutremur în partea de vest a Turciei. Seismul a avut magnitudine de peste 6. Cel puţin un mort UPDATE

Un cutremur cu magnitudinea 6 a fost înregistrat luni după-amiază în largul costelor de vest ale Turciei. Seismul a fost resimţit până la Atena, dar şi la Istanbul, în Turcia. Autorităţile elene au anunţat pagube şi răniţi în insula Lesbos, iar seara a fost comunicat decesul unei persoane.

12 iun. 2017, 12:53
Cutremur în partea de vest a Turciei. Seismul a avut magnitudine de peste 6. Cel puţin un mort UPDATE

UPDATE: Cel puţin o femeie a murit în seismul produs luni în largul coastei de vest a Turciei şi în apropiere de insula elenă Lesbos, au anunţat autorităţile din Grecia.

O femeie, în vârstă de aproximativ 60 de ani, care locuia la Vrisa, pe insula Lesbos, a fost zdrobită de acoperişul casei ei şi a murit, a anunţat primarul.

Alţi 10 oameni au fost răniţi, a adăugat el.

*

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a înregistrat luni în largul coastei vestice a Turciei, a anunțat European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) pe site-ul său. Epicentrul cutremurului a fost situat la aproximativ 84 km nord – vest de provincia Izmir, relatează Reuters.

Cutremurul a fost simţit cu intensitate şi a provocat daune în diverse localităţi, cea mai mare fiind oraşul Izmir, aflat la 84 km. Speriată, lumea a ieşit pe străzi, temându-se de eventualele replici.

Din primele informaţii, se pare că seismul s-ar fi simţit şi la Atena, epicentul său fiind în Marea Egee.

Seismul a avut loc la ora 15.28, la o adâncime de 10 km.

Zece persoane au fost rănite pe insula grecească Lesbos, în urma cutremurului din Marea Egee. Victimele provin din micul sat Vrisa, a precizat televiziunea ERT, adăugând că o femeie a fost prinsă sub dărâmături.

„Încercăm să salvăm victima de sub dărâmături”, a declarat șeful departamentului regional de pompieri, Mario Apostolides. Potrivit acestuia, „zeci de case s-au prăbușit și drumurile au fost blocate” în această zonă, cea mai afectată de cutremur.

„Mai multe clădiri (…) au fost avariate. Evaluăm în prezent prejudiciul”, a declarat primarul din Plomari pentru postul TV ERT.

Cutremurul a fost resimțit până la Atena, dar și la Izmir, în vestul Turciei, precum și în unele cartierele ale Istanbulului. Pe moment, în Turcia nu au fost raportate victime sau pagube materiale. Potrivit Agenției pentru gestionarea situațiilor de urgență din Turcia (Afad), seismul a fost urmat de două replici cu magnitudinea de 4,9.

De la începutul anului, coasta turcească a Mării Egee a fost zguduită de mai multe cutremure cu magnitudinea de 5 — 5,5, ceea ce indică frecvența și amploarea seismelor înregistrate în zonă.

În 1999, două cutremure de peste 7 grade pe scara Richter au devastat zone dens populate și industrializate din nord-vestul țării, în special pe cea a Istanbulului, provocând 20.000 de decese.