Ziua de 1 Mai a fost ușor tulburată de un fenomen seismic înregistrat în România. Joi, la ora 12:43 (ora locală), un cutremur cu o magnitudine de 3,2 pe scara Richter s-a produs în binecunoscuta zonă seismică Vrancea, potrivit unei informări oficiale transmise de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a avut loc la o adâncime semnificativă, de 118,3 kilometri, ceea ce îl încadrează în categoria cutremurelor intermediare ca adâncime. Deși a fost de intensitate scăzută și nu a fost resimțit puternic de populație, seismul face parte din activitatea seismică obișnuită pentru regiunea Vrancea, considerată cea mai activă din punct de vedere tectonic din România și una dintre cele mai importante din Europa de Est.
Potrivit datelor oferite de INCDFP, epicentrul seismului a fost localizat în apropierea următoarelor orașe: la 30 km vest de Focșani, 70 km nord de Buzău, 80 km est de Sfântu Gheorghe, 83 km sud-vest de Bârlad, 87 km sud de Bacău și 94 km est de Brașov.
„În ziua de 01 Mai 2025 la ora 12:43:01 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 118.3km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 30km V de Focsani, 70km N de Buzau, 80km E de Sfantu-Gheorghe, 83km SV de Barlad, 87km S de Bacau, 94km E de Brasov.”, a transmis INFP.
Seismul din 1 Mai se înscrie într-o serie de mișcări tectonice de intensitate redusă înregistrate în ultimele săptămâni. Doar în luna aprilie 2025, pe teritoriul României s-au produs nu mai puțin de 22 de cutremure, cu magnitudini variind între 2,0 și 4,1 pe scara Richter. Majoritatea acestor cutremure au fost localizate tot în zona Vrancea, cunoscută pentru frecvența activității tectonice.
Până în prezent, cel mai puternic cutremur al anului 2025 a avut loc pe 13 februarie, în județul Buzău, și a avut o magnitudine de 4,4. Deși nu a provocat daune majore, a fost resimțit în mai multe orașe din sud-estul și centrul țării.
Prin comparație, în 2024, cel mai semnificativ seism s-a produs tot în județul Buzău, pe 16 septembrie, și a avut o magnitudine de 5,4 – considerabil mai puternic și resimțit pe o arie geografică extinsă, inclusiv în Capitală și în orașele din Moldova.