Cutremur în România, marţi dimineaţă. Ce magnitudine a avut seismul

Un nou seism a avut loc marţi dimineaţă, de Ziua Copilului, în România. Cutremurul s-a produs în judeţul Buzău şi a avut magnitudinea de 3,1.

01 iun. 2021, 08:54
Cutremur în România, marţi dimineaţă. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România, marţi dimineaţă. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 5.36 în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău.

Cutremur în România, marţi dimineaţă. Ce magnitudine a avut seismul

Seismul a avut magnitudinea

de 3,1 şi a avut loc la adâncimea de 126 de kilometri.Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Braşov (53 km), Ploieşti (57 km), Bucureşti (112 km), Piteşti (125km), Bacău (135 km), Brăila (139 km), Galaţi (143 km).

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), a vorbit despre cutremurul cu magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter, care s-a produs în noaptea de marți spre miercuri, în judeţul Buzău. Potrivit seismologului, activitatea deismică din zona Vrancea este „absolut normală”, fiind atent monitorizată. Mărmureanu susține, prin urmare, că nu se pune problema unui cutremur catastrofal în perioada următoare.

„E absolut normală. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către la Galați, Chișnău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod current. În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă, aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa, și datele noastre confirmă altă observație că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. (…) Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a afirmat Mărmureanu.

Seismologul a precizat și că nu există o legătură între cutremurul de acum câteva zile și cel de azi-noapte, precizând că zona specifică Vrancei de mare adâncime se comportă total altfel.

Cât despre o posibilă legătură între activitatea seismică mai intensă și fenomenele astronomice, cum ar fi cel al lunii sângerii, despre care s-a tot vorbit zilele astea, Gheorghe Mărmureanu a spus la Realitatea Tv: „Există diferite teorii. S-a făcut o statistică de peste 30 de ani din care nu a ieșit nimic”.

Citeşte şi: Cutremur de mare adâncime, resimţit în trei ţări. Locuitorii din două capitale au intrat în panică