Cutremur în România, sâmbătă seara. Unde s-a resimțit și ce magnitudine a avut seismul

Un cutremur a avut loc sâmbătă seara în România. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe din țară.

24 feb. 2024, 23:26
Cutremur în România, sâmbătă seara. Unde s-a resimțit și ce magnitudine a avut seismul

Potrivit INFP, în ziua de 24 Februarie 2024, la ora 21:38:21 (ora locală a României), s-a produs în zona seismica Vrancea, Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 140.0 km.

Citește și Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul de vineri din Vrancea

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 49km V de Focsani, 61km E de Sfantu-Gheorghe, 68km N de Buzau, 74km E de Brasov, 96km S de Bacau, 96km NE de Ploiesti.

Cutremur în România. Ce ne așteaptă în 2024. Explicațiile lui Gheorghe Mărmureanu

Vestitul seismolog Gheorghe Mărmureanu susține că, momentan, nu este cazul să ne îngrijorăm, pentru că un cutremur masiv în România nu este așteptat decât peste aproape 20 de ani.

„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Nici din Turcia, puternică zonă seismică, nu e niciun pericol. Niciun cutremur din partea turcească nu a trecut Marea Neagră. Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede. Cutremurele puternice sunt la adâncimi foarte mari, de peste 90 de kilometri, așa cum a fost și cel în 1977, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și care a făcut peste 1.500 de victime”, a explicat Mărmureanu pentru playtech.ro.

Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a dorit să menționeze și care cartiere din București sunt mai sigure în cazul unui cutremur major.

„Cartierul Pantelimon mi se pare cel mai nesigur, mai ales că aici s-au construit și blocuri foarte înalte, chiar și de 14 etaje. Terenul nu e foarte bun pentru imobile atât de înalte. Iar zona dintre Piața Romană și Unirii, cu tot cu Lipscani, este clar cea mai expusă. Aici sunt clădiri foarte vechi, unele au fost, ce-i drept, consolidate. Dar o clădire veche, care trece prin mai multe cutremure mari, cum a fost cel din 1940, apoi cel din 1977, apoi prin altele mici, dar numeroase, nu mai poate fi atât de sigură. Experții trebuie să verifice din nou. Cele mai sigure și care nu cred că vor ridica probleme sunt cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor. Aici s-a construit mai serios, plus că sunt și multe blocuri cu 4 etaje. Într-unul dintre ele stau și eu”, a enumerat seismologul.

Citește și Cutremur cu magnitudine 5.3. Unde s-a resimţit mai puternic