Cutremur în Vrancea luni seară. Trei seisme într-o singură zi în România

În luna octombrie a acestui an, în România au avut loc 15 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 grade pe Richter.

10 oct. 2022, 23:54
Cutremur în Vrancea luni seară. Trei seisme într-o singură zi în România

Un cutremur cu magnitudinea 3 s-a produs luni seara, la ora locală 20:25, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 127 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 86 km est de Braşov, 95 km sud de Bacău, 101 km nord-est de Ploieşti, 108 km vest de Galaţi, 111 km nord-vest de Brăila şi 150 km nord de Bucureşti.

Două cutremure s-au produs duminică în judeţele Vrancea şi Buzău
Luni au mai avut loc încă două cutremure slabe, cu magnitudini de 2,9 şi 2,5. În luna octombrie a acestui an, în România au avut loc 15 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 grade pe Richter.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonica a fost resimţită şi la Bucureşti.

Cutremur în Grecia. Seismul puternic a fost resimţit în Atena şi regiunea Peloponez

Cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în ultima perioadă:

2022
22 septembrie – Un cutremur produs în centrul Mexicului de 6,5 grade a fost, de fapt, o replică după cutremurul cu magnitudinea 7,7 care a zguduit ţara la 19 septembrie 2022. Două persoane au fost ucise. Seismul a avut epicentrul la 81 de kilometri sud de oraşul Coalcoman, în statul Michoacan, unde s-a produs şi cutremurul de 7,7 grade.
19 septembrie – Un seism cu magnitudinea preliminară 7,7 s-a produs în largul localităţii La Placita de Morelos din vestul Mexicului, în statul Michoacan, două persoane fiind omorâte.
18 septembrie – Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 s-a produs într-o zonă puţin populată din sud-estul Taiwanului. A fost emisă avertizare de tsunami, înregistrându-se cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi.

11 septembrie – Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în vestul Indoneziei, provocând pagube materiale şi 200 de persoane au fost evacuate. Cutremurul, din insulele Mentawai, vest de Sumatra, s-a produs la o adâncime de 27 de kilometri şi a fost urmat de un alt seism, cu magnitudinea 5,3 în aceeaşi zonă.
27 iulie – Un seism cu magnitudinea 7,1 s-a produs în nordul Filipinelor.

22 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în sud-estul Afganistanului, 44 kilometri de oraşul Khost, la o adâncime de 51 de kilometri. Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor din Afganistan a anunţat că seismul a provocat moartea a cel puţin 130 de persoane în estul ţării.
20 iunie – Un seism cu magnitudine de 6 grade pe scara Richter s-a produs în estul Taiwanului, la ora 1.05 GMT, la o adâncime de de 6,8 kilometri.
1 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în sud-vestul Chinei, la 17 kilometri adâncime. Seismul a avut loc în districtul Lushan, situat în provincia Sichuan (sud-vestul).

21 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la nord de arhipelagul norvegian Svalbard. Seismul a avut loc la o adâncime de 2 km.
10 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs la aproximativ 200 de kilometri de Papua Noua Guinee, în Marea Bismarck. Seismul a avut epicentrul la o adâncime de 10 kilometri şi nu au fost raportate pagube.
9 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a zdruncinat, pentru scurt timp, clădirile din capitala Taiwanului, Taipei, nefiind semnalate pagube.

31 martie – Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în estul arhipelagului Noua Caledonie. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, la 279 de kilometri sud-est de localitatea Tadine din Noua Caledonie.
22 martie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în zona Dorsala Atlantică, situată între Oceanul Atlantic de Nord şi Oceanul Atlantic de Sud, la ora 16:35:08 GMT, cu epicentrul la o adâncime de 10 kilometri. De asemenea, un cutremur cu magnitudinea 6,6 grade s-a produs în apropiere de oraşul Taitung din sud-estul Taiwanului, la o adâncime de 30,6 kilometri.
16 martie – Un seism cu magnitudinea de 7,4 grade s-a produs în Japonia, fiind emisă o alertă de tsunami pe coasta de nord-est a ţării. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 60 de kilometri adâncime în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Fukushima. 4 persoane au murit şi alte peste 100 au fost rănite.

14 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în largul insulei Java din Indonezia şi a făcut să se clatine clădirile înalte din capitala Jakarta.
3 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul coastei de est a Taiwanului. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 19 kilometri, iar epicentrul a fost localizat în mare, la 56 de kilometri de oraşul Hualien.