Cutremur mare, de 6,3, în Croaţia, este prăpăd la Zagreb. Mai multe clădiri s-au prăbuşit

Un cutremur puternic s-a produs marți în jurul prânzului în Croația, seismul având magnitudinea de 6,3 pe scara Richter. Mai multe clădiri s-au prăbuşit, iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă.

29 dec. 2020, 14:02
Cutremur mare, de 6,3, în Croaţia, este prăpăd la Zagreb. Mai multe clădiri s-au prăbuşit

Cutremur mare în Croaţia UPDATE: Cel puţin şapte persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite în puternicul cutremur produs marţi la prânz în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului ce a avut o magnitudine de 6,4, conform institutului de geofizică al SUA sau 6,2 conform serviciilor de seismologie croate. Centrul german de Ştiinţe ale Pământului GFZ a anunţat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Cutremur mare în Croaţia UPDATE: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că România este pregătită să acorde sprijin Croaţiei, în urma seismului major înregistrat marţi. Şeful Departamentului pentru situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a cerut deja mobilizarea echipelor de Căutare-Salvare RO-USAR.

”În data de 29 decembrie 2020, în urma luării la cunoştinţă a nefericitului eveniment produs în Croaţia, ţara afectată astăzi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, autorităţile române şi-au arătat disponibilitatea de a interveni şi a acorda sprijin autorităţilor croate. Precizăm faptul că ajutorul oferit statului afectat de acest nefericit eveniment se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul croat prin Mecanismul European de Protecţie Civilă”, a transmis, marţi, DSU.

Un cutremur mare a zguduit Croația la ora locală 12.20 (13.20, ora României). Epicentrul a fost la 46 de kilometri de Zagreb, conform EMSC. Seismul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, potrivit Centrului Seismologic Euromediteranean (EMSC).

Presa croată a publicat mai multe imagini cu clădiri prăbuşite în capitala Zagreb.

Citeşte şi Val de cutremure pe Terra. Patru seisme cu magnitudine peste 5, în mai puţin de 24 de ore

Este cel mai puternic cutremur din Croația, în ultimii 120 de ani. Epicentrul a fost în apropierea localității Petrinja, situată la 47 de km de Zagreb. Petrinja este puternic afectată, iar sunt multe clădiri distruse, după cum arată imaginile de la faţa locului. De altfel, în prima sa declarație după cutremur, primarul din Petrinja, Darinko Dumbović, a spus că jumătate din oraș a fost distrus și a cerut ajutor urgent.

Locuitorii din Zagreb au resimțit din plin cutremurul, iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă. Se așteaptă bilanțul victimelor și a pagubelor materiale.

Seismul s-a simțit și în Italia: de la Bolzano la Friuli, de la Veneto la Abruzzo.

Imagine din Zagreb, după cutremur

Seismul de marţi este al doilea semnificativ produs înntr-un interval de 24 de ore în Croaţia, în aceeaşi regiune mai fiind consemnat luni, un cutremur mare, cu magnitudine 5,2.