Cutremur pe piaţa asigurărilor. Încă o firmă a intrat în faliment

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, marţi, să declanşeze procedura de faliment şi să retragă autorizaţia de funcţionare a LIG Insurance, companie cunoscută în special pe segmentul asigurărilor de garanţii.

20 dec. 2016, 17:08
Cutremur pe piaţa asigurărilor. Încă o firmă a intrat în faliment

In cadrul sedintei de astazi (marti – 20 decembre 2016, n red.), Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat (…) constatarea starii de insolventa, declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare – Reasigurare LIG Insurance„, se arata in comunicatul transmis de ASF, citat de 1asig.ro.

In luna aprilie a acestui an, ASF avertiza ca LIG Insurance nu a realizat, pana la termenul limita de 31 martie 2016, masurile asumate prin planurile transmise ASF in urma exercitiilor de evaluare a activelor si pasivelor societatilor din domeniu.

Evaluarea ASF a fost facuta anul trecut, in cadrul exercitiului BSRE, unde au fost evaluati in total 21 de asiguratori de pe piata locala. Conform rezultatelor facute publice la momentul respectiv, LIG Insurance nu respecta, dupa ajustarile efectuate de auditori, mai multe prevederi legale referitoare la solvabilitate sau la acoperirea rezervelor tehnice cu active admise.

In februarie 2015, ASF a sanctionat LIG Insurance cu amenda si interzicerea temporara a activitatii de asigurare, solicitand totodata si stabilirea unui plan de remediere a deficientelor constatate.

Conform comunicatului ASF din febriarie 2015, in urma controlului efectuat la LIG Insurance, „societatea nu detine o structura adecvata de management al riscului si nici proceduri/norme interne adecvate privind managementul riscurilor care sa asigure cadrul procedural necesar asigurarii functionarii/existentei unui sistem de management al riscurilor proportional cu dimensiunea, natura si complexitatea activitatii exercitate„.

Prin urmare, ASF a sanctionat LIG Insurance S.A. cu amenda in cuantum de 100.000 lei si cu interzicerea temporara a activitatii de asigurare, pana la data la care societatea va face dovada remedierii tuturor deficientelor constatate in timpul controlului, precum si dovada detinerii unui sistem adecvat de control intern asupra procesului de management al riscurilor, in corelatie cu angajamentele asumate prin contractele de asigurare incheiate.

In iunie 2016, Consiliul ASF a analizat situatia societatii LIG Insurance pe baza rezultatelor unei actiuni de control desfasurate in prima parte a acestui an si a decis mentinerea interdictiei de exercitare a activitatii pe o perioada de inca trei luni, in vederea intensificarii eforturilor de restabilire a situatiei financiare si reincadrare in indicatorii de prudentialitate prevazuti de Legea nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare.

Din cauza unui cumul de incalcari ale normelor financiare, contabile si de management operational, LIG Insurance – autorizata pentru asigurari generale – are activitatea suspendata din luna februarie a anului 2015, societatea asumandu-si aplicarea unui plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate de ASF. Evaluarea discutata in cadrul Consiliului ASF, pe baza datelor pe anul 2015, a relevat ca, in continuare, LIG Insurance nu dispune de fondurile proprii de baza necesare acoperirii cerintei de capital minim (MCR), respectiv a cerintei de capital de solvabilitate (SCR). Drept urmare, Consiliul ASF a dispus ca, in termen de o luna, LIG Insurance sa transmita un plan de finantare pe termen scurt privind aducerea fondurilor proprii eligibile la nivelul necesar respectarii cerintei de capital – MCR. De asemenea, societatea are la dispozitie doua luni pentru refacerea planului initial de remediere, incluzand masuri care sa asigure un nivel al fondurilor proprii eligibile suficient pentru acoperirea cerintei de solvabilitate – SCR, respectiv sa permita imbunatatirea profilului de risc in vederea unei reduceri corespunzatoare a necesarului de capital. Termenele de restabilire a indicatorilor MCR si SCR curg de la data de 20 aprilie 2016„, anunta ASF in vara.

Totodata, Consiliul ASF a interzis societatii LIG Insurance sa dispuna liber de plasamentele financiare, terenurile si cladirile pe care le detine.

LIG Insurance a fost inclusa anul trecut in exercitiul BSRE de auditare independenta a 21 de societati de asigurare cu cote de piata reduse. Rezultatul auditului a aratat ca LIG Insurance nu respecta cerintele de solvabilitate nici macar conform regimului Solvabilitate I, cu atat mai putin potrivit regimului Solvabilitate II, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016. De asemenea, LIG Insurance nu respecta nici prevederile referitoare la acoperirea rezervelor tehnice cu active admise.