Cutremur puternic de 1 iunie

Un cutremur puternic s-a produs, luni, în Japonia. Seismul a avut loc la ora 13:31:04 (ora locală a României).

01 iun. 2020, 14:40
Cutremur puternic de 1 iunie

Cutremurul s-a produs în IZU ISLANDS din Japonia. Acesta a avut o magnitudine de 5,1 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Cutremurul din Japonia din 11 martie 2011 a fost cel mai puternic din istoria arhipelangului nipon. Acesta a avut o magnitudine de 9 grade pe scara Richter. Epicentrul cutremurului a fost în largul coastelor provinciei Tohoku, din nord-estul ţării, la o adâncime destul de mică, de doar 30 de kilometri. Asta a provocat un tsunami uriaş, care a depăşit şi 40 de metri înălţime.

Cutremurul a fost atât de puternic încât a mişcat insula Honshu, principala insulă a arhipelagului nipon, cu 2,4 metri înspre est şi a deplasat axa pământului cu cel puţin 10 centimetri.

Seismul şi tsunami-ul au distrus centrala nucleară de la Fukushima. Trei dintre reactoare au explodat şi material radioactiv s-a răspândit în atmosferă şi în ocean. Acesta este cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobâl din 1986. Toţi locuitorii pe o rază de 20 de kilometri au fost evacuaţi.

Citeşte şi Cutremur puternic în Indonezia