Cutremur puternic în China. Cel puţin 100 de morţi şi mii de răniţi

Bilanţul cutremurului cu magnitudinea de 6,6 grade produs în sud-vestul Chinei a ajuns la cel puţin 100 de morţi şi 2.000 de răniţi, informează AFP, potrivit Mediafax.

20 apr. 2013, 06:00
Cutremur puternic în China. Cel puţin 100 de morţi şi mii de răniţi

„La ora 16.22 (11.22, ora României), bilanţul victimelor era de 100 de morţi şi peste 2.000 de răniţi”, au comunicat autorităţile.

Premierul Li Keqiang s-a deplasat pe teren pentru a monitoriza personal eforturile de salvare.

Cutremurul s-a produs în jurul orei locale 8.00 (3.00, ora României), în apropierea oraşului Ya’an, în districtul Lushan, provincia Sichuan, în sud-vestul Chinei.

Seismul a avut magnitudinea de 6,6, potrivit Institutului american de geofizică (USGS); specialiştii chinezi au măsurat o magnitudine de 7,0.

Peste 2.000 de militari ai Armatei de Eliberare Populară au fost trimişi în zona afectată pentru a participa la operaţiunile de salvare şi de ajutorare a victimelor, potrivit informaţiilor difuzate de divizia militar din Chengdu, capitala provinciei Sichuan. Totodată, în zonă au fost trimise echipe de poliţie dotate cu dispozitive specializate în căutarea victimelor printre dărâmături, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Serie de cutremure în Japonia. Cel mai puternic a avut magnitudinea 6,2

Televiziunea publică CCTV a prezentat primele imagini cu zona afectată, unde majoritatea locuitorilor au ieşit din case şi au rămas pe străzi de teama unor replici. Totodată, camerele de supraveghere video instalate pe străzile din Yaan, oraş cu 1,5 milioane de locuitori, au înregistrat imagini cu oameni care fugeau înspăimântaţi pe străzi şi cu bolnavi evacuaţi dintr-un spital.

După cutremurul iniţial, s-au înregistrat mai multe replici în zonă, de 4 şi 5 grade.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi premierul Li Keqiang au cerut autorităţilor şi echipelor de salvare să-şi sporească eforturile de întrajutorare a victimelor.

Vestul Chinei este o zonă cu o activitate seismică intensă. În ultimele săptămâni, mai multe cutremure de mică intensitate au provocat zeci de răniţi, inclusiv în provincia Yunnan, situată tot în vest.

Citeşte şi CUTREMUR IRAN: Zeci de morţi, sute de răniţi şi două sate, RASE de pe faţa pământului GALERIE FOTO

La 12 mai 2008, un cutremur de 8 grade cu epicentrul la Weichuan (nordul provinciei Sichuan) s-a soldat cu 90.000 de morţi şi circa 375.000 de răniţi.