Cutremur puternic în Taiwan, cu magnitudine de 6,1 pe Richter.

Clădirile s-au clătinat, iar circulaţia unor trenuri de mare viteză a fost suspendată temporar în Taipei, capitala Taiwan, după un cutremur cu magnitudinea 6,1, produs joi în estul ţării, în urma căruia nu au fost însă înregistrate victime sau pagube materiale grave, relatează Reuters.

18 apr. 2019, 07:46
Cutremur puternic în Taiwan, cu magnitudine de 6,1 pe Richter.

Televiziunile au prezentat imagini cu elevi evacuaţi din clădiri după cel mai important seism produs anul acesta în insula intens industralizată, conform declaraţiilor unui reprezentant al Biroului Meteorologic Central din Taiwan.

În unele zone din Taipei s-au înregistrat scurte întreruperi în furnizarea de electricitate, potrivit agenţiei naţionale de ştiri, însă autorităţile guvernamentale au dat asigurări că rafinăriile şi alte servicii au continuat să funcţioneze normal, potrivit Agerpres.

Guvernul a anunţat că în urma seismului a fost instaurat un centru de reacţie la situaţii de dezastre.

Potrivit Biroului Meteorologic Central din Taiwan, citat de DPA, cutremurul s-a produs la ora locală 13:01 (03:01 GMT), la o adâncime de circa 18 kilometri, în zona localităţii Hsiulin, la mică distanţă de oraşul taiwanez Hualien, situat pe coasta estică a ţării. Institutul american de geofizică (USGS) a indicat o magnitudine de 6,4.

Preşedintele Tsai Ing-wen a declarat că circulaţia trenurilor de mare viteză MRT care fac legătura între Taipei şi Taoyuan a fost suspendată temporar. Pe pagina sa de Facebook, Tsai a precizat că a solicitat responsabililor ”să adune informaţii de peste tot pentru a verifica dacă sunt pagube şi, în cazul în care acestea există, să reacţioneze cât de curând posibil”, potrivit Agerpres.

Insula Taiwan, care se autoguvernează însă este considerată de Beijing ca parte a teritoriului său, se află în apropierea intersecţiei a două plăci tectonice şi din această cauză este zguduită în mod regulat de cutremure.

Peste 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui seism care a avut loc în 2016 în sudul insulei, iar un seism cu magnitudinea de 7,6 produs în 1999 a condus la decesul a peste 2.000 de persoane.