Cutremur violent, a fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6,3, a lovit duminică Peru. Autorităţile nu au emis o alertă de tsunami
Filip Stan
17 iun. 2024, 06:00
Cutremur violent, a fost emisă alertă de tsunami

Cutremur puternic în Peru. Seismul cu magnitudinea 6,3, resimțit pe toată coasta sudică a țării. Un seism puternic, cu magnitudinea 6,3, a lovit duminică regiunea Arequipa, din sudul statului Peru, a anunţat Institutul naţional de geofizică. Nu s-au semnalat victime, potrivit autorităţilor peruane, informează AFP.

Cutremurul a fost resimțit pe toată coasta sudică a Peru. Epicentrul cutremurului a fost înregistrat în provincia Chala. Nu a fost emisă alertă de tsunami.

Potrivit rapoartelor obținute prin intermediul Rețelei Seismice Naționale, mișcarea a început la ora 9:47 (ora locală) și a avut originea la 41 de kilometri sud-vest de Chala, provincia Caraveli, în regiunea Arequipa. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25 de kilometri și a fost localizat în mare.

Provincia Caraveli a raportat case prăbușite în urma cutremurului și blocarea autostrăzii Panamericane. Potrivit primarului provincial din Caraveli, Roberto Soto Riveros, cetățenii din zonă au fost afectați de prăbușirea unor case în timpul cutremurului, iar cel puțin o șosea a fost afectată de un blocaj.

Cutremur în România în ziua alegerilor. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea

„Am un raport de la oficialul nostru din Lomas. Cutremurul a fost resimțit până la Nasca (…) Aici a fost resimțit foarte puternic. Se pare că nu există pagube materiale în capitala Caravelí, dar sunt în comunicare cu alți primari de districte și, de asemenea, cu secretarul nostru tehnic de la Protecția Civilă pentru a evalua pagubele personale din prima oră”, a declarat oficial.

Soto Riveros a cerut, de asemenea, Centrului Național de Operațiuni de Urgență (COEN) să sprijine Caravelí în curățarea drumurilor care au fost afectate sau posibil deteriorate. De asemenea, el a indicat că ar trebui facilitată trecerea ambulanțelor de la centrele de sănătate și spitale pentru a-i evacua pe cei care ar fi putut fi răniți de cutremurul puternic.

Potrivit Centrului Național de Operațiuni de Urgență (COEN), a început deja coordonarea cu autoritățile locale, cum ar fi agenții Poliției Naționale peruane și primarii locali și regionali.

La câteva minute după primele informații despre cutremurul din Arequipa, Ministerul de Interne (Mininter) a anunțat că agenții Poliției Naționale Peruane (PNP) au fost deja trimiși la fața locului: „În urma cutremurului din Chala, poliția a desfășurat ofițeri de la secțiile de poliție din jur, precum și agenți de la Divizia de protecție a autostrăzilor și de la Posturile de ajutor rapid. Tot personalul este în alertă pentru orice noi evoluții”, se arată în comunicat.

Deși până în prezent nu au fost raportați răniți, autoritățile locale indică faptul că un copil a fost călcat în picioare în timpul evacuării și este transferat la Camaná pentru a primi îngrijiri medicale.

Pe rețelele de socializare circulă mai multe înregistrări video din satele din provincia Chala, care arată alunecările de pietre și pământ de pe dealurile din jur, în timpul cutremurului cu magnitudinea de 6,3 grade care a avut loc în această dimineață.

Cutremur în România, joi dimineaţa. Unde s-a înregistrat şi ce magnitudine a avut seismul

Intensitatea mișcării pământului și praful provocat de alunecările de teren i-au alarmat pe locuitorii din Relave, care s-au temut că dealul s-ar putea prăbuși.

Peru este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă vastă de activitate seismică care se întinde de-a lungul coastei de vest a continentului american. Ţara este zguduită de sute de cutremure perceptibile în fiecare an.

 

DailyBusiness
DECIZIE OFICIALĂ! Se calculează DIFERIT salariul minim pe economie!
Spynews
Noul cuplu bombă în showbiz! Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, și fiul Ozanei Barabancea, Andrew, au o relație! | VIDEO
Bzi.ro
Din ce câștigă bani fiica lui Ion Țiriac: S-a angajat în Dubai!
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de joi, 24 octombrie, trei produse perfecte pentru casă pe care mulți români și le doresc. Sunt la ofertă, cel mai ieftin costă 9.99 de lei, și se vor vinde imediat
Capital.ro
Ilegal prin lege. Românii NU mai pot crește aceste animale. Decizia a venit azi, 22 octombrie
Playtech.ro
Cum arată mormântul Deliei Budeanu de la Mănăstirea Ghighiu. Un detaliu a atras atenția tuturor
DailyBusiness
Se schimbă MERSUL TRENURILOR CFR! Anunțul oficial
Adevarul
Goana după hidrogen. România are o resursă naturală care ar putea asigura nevoile energetice ale lumii în următoare secole
wowbiz.ro
Yamato Zaharia face și el film cu Ema Karter! Anunțul momentului, lovitură sub centură pentru Ovidiu Neveu: „Să vină să învețe și el cum se face” | EXCLUSIV
Spynews
EXCLUSIV. Raluca Pastramă îl dă în judecată pe Ibrahim, fostul soț, după ce a filmat-o în ipostaze interzise! Imaginile au ajuns și la Pepe. Reacție dură la adresa celor doi bărbați
Spynews
Britney Spears a anunțat că s-a căsătorit cu ea însăși. Artista a îmbrăcat și rochie de mireasă / VIDEO
Evz.ro
Război total între două dive din muzica populară. S-au aruncat blesteme și vorbe grele
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
kanald.ro
Accident extrem de grav pe Autostrada A0. O persoană a decedat după ce trei TIR-uri s-au ciocnit. Traficul este blocat
Cancan.ro
Mara Bănică, RĂVĂȘITĂ după clipurile video pe care Pepe i le-a arătat cu Raluca Pastramă. Susține că, în ele, fosta soție a artistului apare…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură de stat în Ungaria?! Pericol maxim în ţara vecină. Ce informaţii s-au aflat
StirileBZI
E.ON cere taxarea românilor în plus! Măsura s-ar putea aplica din 1 aprilie 2025
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
stirilekanald.ro
Mesajul cutremurător al lui David înainte să se arunce de la etaj, după ce s-a despărțit de iubită
substantial.ro
Trei rețineri în Cluj: dosar de înșelăciune privind asigurările auto
MediaFlux
ALERTĂ în SUA! S-a aflat cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al AMERICII. ȘOC TOTAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Candidatul perfect” te așteaptă în cinema! Protagoniștii comediei politice dezvăluie totul: Era foarte frig când am filmat scena din piscină (VIDEO)