Cutremure succesive în România. Ce spune Mărmureanu despre seismul care va afecta toată Europa

Un cutremur cu magnitudine 2.8 a avut loc în regiunea Vrancea-Buzău, anunţă INFP.ro.

03 mai 2019, 06:22
Cutremure succesive în România. Ce spune Mărmureanu despre seismul care va afecta toată Europa

Cutremur în România. Seismul s-a produs la o adâncime de peste 100 de kilometri, astfel că este relevant doar pentru statistici. 

Un cutremur cu magnitudinea 3 pe scara Richter s-a produs şi joi dimineaţă, la ora locală 8:58, în judeţul Vrancea, în zona seismică Vrancea, informează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), anunță Agerpres

În acest an, cel mai puternic cutremur din România a avut loc pe data de 9 ianuarie în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, şi a avut o magnitudine de 4,4 pe Richter. Intensitatea în zona epicentrală a fost de III grade Mercalli.

Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs pe 28 octombrie, în judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind resimţită şi la Bucureşti.

În 2017, cel mai mare cutremur de pe teritoriul ţării a fost înregistrat pe 8 februarie, în judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 5 pe Richter, în timp ce în 2016 au avut loc două cutremure de peste 5 grade, unul în septembrie, iar un altul în decembrie.

Gheorghe Mărmureanu este de părere că România poate fi afectată de un cutremur major, însă – dacă acesta va fi unul de adâncime – acesta va fi “norocul României”. “Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu despre un viitor seism.
 
El a mai declarat magnitudinea acestuia ar putea avea până la 8 grade, fiind asemănător celui din anul 1802.Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a spus Gheorghe Mărmureanu