Cutremure violente în toată lumea. Pămânul s-a cutremurat şi în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade s-a produs miercuri noapte în sudul regiunii Alaska. Un alt seism puternic, cu magnitudine 6.3, a avut loc în Mexic.

20 nov. 2019, 11:01
Cutremure violente în toată lumea. Pămânul s-a cutremurat şi în Vrancea

Val de cutremure în lume. Un cutremur cu magnitudinea de 6.3 pe scara Richter și a avut loc mai exact în zona Chiapas din Mexic, conform Serviciului de Prospectare Geologică al Statelor Unite. Nu au fost raportate pagube imediate sau persoane rănite în urma cutremurului care, potrivit USGS, s-a produs la o adâncime de 26 de kilometri şi la o distanţă de circa 120 de kilometri vest de regiunea Suchiate, din satul Chiapas.

Anterior, Centrul Seismologic Euro-Mediteranean a estimat magnitudinea seismului la 6,2. Mexicul nu este străin de cutremure mari. Mii de oameni și-au pierdut viața în urma seismului din 1985 care a avut o intensitate ridicată, măsurând o magnitudine de 8,1 pe scara Richter. Cutremurul este cunoscut ca fiind cel mai grav din istoria Americilor. Acest dezastru natural a provocat 10.000 de victime și zeci de mii de răniți.

CUTREMUR cu magnitudine 5.9. Au pornit sirenele de alertă

AFP indică faptul că Mexicul se află în zona de întâlnire dintre cinci plăci tectonice, drept pentru care se înregistrează o activitate seismică puternică. Epicentrul cutremurului a fost la 350 km în largul coastei mexicane a Pacificului, chiar în zona de subducție a plăcii Cocos. Pagubele au fost de ordinul miliardelor de pesos. Locuitorii acestui oraș încă își amintesc tragedia, pe care o comemorează anual pe 19 septembrie.

Un cutremur cu magnitudine 5.3 a avut loc şi în Alaska. Înn aceeaşi zonă, un puternic cutremur de 7 grade a avut loc în apropierea oraşului Anchorage, cea mai populată localitate din statul american Alaska în urmă cu un an. Epicentrul său a fost la 13 km distanţă de Anchorage şi s-a produs la o adâncime de 43 de km. Deşi nu s-au înregistrat victime, puternicul seism a dus la activarea unei alerte de tsunami, retrasă ulterior de către autorităţile americane. Multe clădiri au fost avariate, traficul a fost perturbat, iar furnizarea cu electricitate s-a întrerupt temporar în zonele afectate de seism: Golful Cook, împreună cu peninsulele Kenai şi Kodiak. 

Un nou cutremur a avut loc marți noaptea şi în regiunea seismică Vrancea. Potrivit Institutului de Fizica Pământului, marți seara la ora 23:00 (ora locală a României) s-a produs în județul Buzău, în zona seismică Vrancea, un cutremur cu magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 116 km. 

Cel mai puternic cutremur din România a avut loc tot în județul Buzău, în data de 3 septembrie, cu o magnitudine de 4,5 grade pe Richter.