CUVIOASA PARASCHEVA 2018: Moaşte la minut, peste 63.000 de credincioşi au trecut pe la baldachin în 48 de ore

Peste 63.000 de credincioşi din ţară şi străinătate s-au închinat în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

13 oct. 2018, 07:30
CUVIOASA PARASCHEVA 2018: Moaşte la minut, peste 63.000 de credincioşi au trecut pe la baldachin în 48 de ore

UPDATE: Peste 220 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în timp ce aşteptau la rând să se închine la racla Sf. Cuvioase Parascheva şi cea a Sf. Muceniţe Ecaterina din baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Cele două racle au fost scoase spre închinare pelerinilor cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, care este pe 14 octombrie.

În cele peste 60 de ore de la începutul pelerinajului, prin faţa raclelor s-au închinat peste 78.000 de credincioşi, timpul de aşteptare fiind de peste zece ore. Dintre aceştia, 220 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, iar 10 au fost transportate la spital.

Potrivit medicilor, cele mai multe stări de rău s-au datorat puseelor hipertensive, lipotimii, crizelor de astm.

În cele 48 de ore de când racla cu moaştele Sf. Cuv. Parascheva a fost scoasă din catedrală şi aşezată în baldachinul special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la moaşte s-au închinat 63.000 de pelerini. În acelaşi baldachin a fost aşezată şi racla cu moaştele Sf. Ecaterina, care a fost adusă din Grecia pe 11 octombrie special pentru prăznuirea hramului Sf. Parascheva.

În prezent, alte 8.000 de persoane stau la un rând de peste doi kilometri şi aşteaptă să se închine în baldachinul în care se află cele două racle.

Din cauza oboselii, a frigului sau nealimentaţiei, 155 dintre credincioşii prezenţi la Catedrala Mitropolitană au avut nevoie de îngrijiri medicale, zece fiind transportaţi la spital.

Pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, motiv pentru care în preajma acestei zile Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară şi unul dintre cele mai mari din Europa. La moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar şi la cele ale sfinţilor aduşi special în pelerinaj cu această ocazie, vin să se închine atât ortodocşi, cât şi romano-catolici din ţară şi străinătate. 


loading...