D-le Ungureanu, ce aţi făcut în ultimii 5 ani?

Întrebarea care făcea furori în anii '90 i se poate pune legitim şi proaspătului premier desemnat Mihai Razvan Ungureanu, şef, în ultimii 5 ani, al Serviciului de Informaţii Externe (SIE).
Liliana Ruse
07 feb. 2012, 11:03

Desigur ca sensul ei nu mai are incarcatura acuzatoare de acum doua decenii - cu subtextul " n-ai mincat salam cu soia" -, ci unul primar, pur interogativ. Nu cred ca nominalizarea lui MRU trebuie criticata exclusiv prin prisma faptului ca acesta este "seful spionilor", deci e o dovada ca seful statului conduce Romania prin intermediul serviciilor secrete. Dar, ca si in cazul lui Emil Boc, problema ramine aceeasi: ce-l recomanda pe dl. Ungureanu ca sef al guvernului, in afara de dorinta prezidentiala?  Sigur ca nu-i contesta nimeni prim-ministrului desemnat anvergura intelectuala si chiar prestatia ca ministru de Externe, dar, in CV-ul sau, exista o "gaura temporala" - cei 5 ani cit a fost la conducerea SIE. Poate ca a fost un excelent director de serviciu secret sau poate nu.

In lipsa oricaror informatii, putem crede ca dl. Ungureanu a pazit tara de atacuri al-Qaeda sau ca s-a ocupat de manevrarea voturilor din strainate, la alegerile din 2009. Vina misterului din jurul muncii sale la SIE nu poate fi pusa exclusiv in circa lui MRU. Peste tot in lume, serviciile speciale tind sa-si tina activitatile departe de ochii de publici. Dar in Romania nimeni nu pare interesat cu adevarat sa vada sau sa stie. Legal, serviciile secrete dau socoteala in fata Parlamentului, prin rapoarte anuale sau audieri in comisiile speciale. In ultimii 20 de ani, rapoartele SRI si SIE au avut cu indulgenta statut de maculatura, iar parlamentarii din comisiile de resort n-au depasit statutul de portavoci ale celor doua servicii, renuntind, benevol sau nu, la rolul lor fundamental - acela de control. Secretomania in jurul activitatii celor sapte servicii speciale a fost intretinuta in cirdasie cu toata clasa politica. Nu ma astept sa aflu ce operatiuni speciale au intreprins SRI sau SIE, dar mi-as dori sa am macar o idee vaga despre felul cum sunt folositi banii de la buget pe baza carora functioneaza aceste institutii.

Acesta este, cred, motivul pentru care nu poate sta in picioare un argument de genul "si Bush a fost directorul CIA". In SUA, controlul public asupra serviciilor secrete este mult mai extins decit in Romania. Tentativa a unui presedinte american de a folosi serviciile speciale impotriva adversarilor sai politici a dus la demisia sa, in urma unui imens scandal public (Nixon si afacerea Watergate). De atunci, presa americana si opozitia n-au slabit din ochi, atit cit au putut, activitatea serviciilor. In plus, mai exista si diferenta ca Bush Sr. a ajuns la Casa Alba in urma unui vot popular direct. Americanii l-au votat luind in calcul si varianta ca a facut porcarii cit a fost la Central Intelligence. Un avantaj pe care romanii, poate cu exceptia lui Traian Basescu, nu l-au avut.

Desigur ca sensul ei nu mai are incarcatura acuzatoare de acum doua decenii – cu subtextul ” n-ai mincat salam cu soia” -, ci unul primar, pur interogativ. Nu cred ca nominalizarea lui MRU trebuie criticata exclusiv prin prisma faptului ca acesta este „seful spionilor”, deci e o dovada ca seful statului conduce Romania prin intermediul serviciilor secrete. Dar, ca si in cazul lui Emil Boc, problema ramine aceeasi: ce-l recomanda pe dl. Ungureanu ca sef al guvernului, in afara de dorinta prezidentiala?  Sigur ca nu-i contesta nimeni prim-ministrului desemnat anvergura intelectuala si chiar prestatia ca ministru de Externe, dar, in CV-ul sau, exista o „gaura temporala” – cei 5 ani cit a fost la conducerea SIE. Poate ca a fost un excelent director de serviciu secret sau poate nu.

In lipsa oricaror informatii, putem crede ca dl. Ungureanu a pazit tara de atacuri al-Qaeda sau ca s-a ocupat de manevrarea voturilor din strainate, la alegerile din 2009. Vina misterului din jurul muncii sale la SIE nu poate fi pusa exclusiv in circa lui MRU. Peste tot in lume, serviciile speciale tind sa-si tina activitatile departe de ochii de publici. Dar in Romania nimeni nu pare interesat cu adevarat sa vada sau sa stie. Legal, serviciile secrete dau socoteala in fata Parlamentului, prin rapoarte anuale sau audieri in comisiile speciale. In ultimii 20 de ani, rapoartele SRI si SIE au avut cu indulgenta statut de maculatura, iar parlamentarii din comisiile de resort n-au depasit statutul de portavoci ale celor doua servicii, renuntind, benevol sau nu, la rolul lor fundamental – acela de control. Secretomania in jurul activitatii celor sapte servicii speciale a fost intretinuta in cirdasie cu toata clasa politica. Nu ma astept sa aflu ce operatiuni speciale au intreprins SRI sau SIE, dar mi-as dori sa am macar o idee vaga despre felul cum sunt folositi banii de la buget pe baza carora functioneaza aceste institutii.

Acesta este, cred, motivul pentru care nu poate sta in picioare un argument de genul „si Bush a fost directorul CIA”. In SUA, controlul public asupra serviciilor secrete este mult mai extins decit in Romania. Tentativa a unui presedinte american de a folosi serviciile speciale impotriva adversarilor sai politici a dus la demisia sa, in urma unui imens scandal public (Nixon si afacerea Watergate). De atunci, presa americana si opozitia n-au slabit din ochi, atit cit au putut, activitatea serviciilor. In plus, mai exista si diferenta ca Bush Sr. a ajuns la Casa Alba in urma unui vot popular direct. Americanii l-au votat luind in calcul si varianta ca a facut porcarii cit a fost la Central Intelligence. Un avantaj pe care romanii, poate cu exceptia lui Traian Basescu, nu l-au avut.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
Playtech.ro
Cum obții despăgubiri pentru chiriașii care ți-au distrus locuința. Ce șanse ai să-ți repari apartamentul sau casa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici