Dacă se organizează alegeri parlamentare anticipate ar trebui să fie aleşi doar 61 de deputaţi

Preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Pavel Filip, susţine că dacă se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, acestea ar trebui să se desfăşoare în conformitate cu rezultatele referendumului consultativ din 24 februarie, astfel încât sa fie aleşi 61 de deputaţi în loc de 101, informează Radio Chişinău.

11 apr. 2019, 15:28
Dacă se organizează alegeri parlamentare anticipate ar trebui să fie aleşi doar 61 de deputaţi

„Dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ele trebuie sa se desfăşoare aşa cum au votat cetăţenii ţării la referendumul consultativ din 24 februarie, adică sa fie aleşi 61 de deputaţi, nu 101′, a declarat Pavel Filip într-un interviu pentru cotidianul Tribuna.

Pavel Filip aminteşte că aproximativ două treimi dintre alegătorii Republicii Moldova s-au pronunţat la referendum pentru reducerea numărului de parlamentari, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, Filip nu a făcut referire şi la celălalt referendum consultativ, unde majoritatea participanţilor au votat pentru posibilitatea revocării deputaţilor în cazul în care aceştia nu-şi îndeplinesc obligaţiile.

Citeşte şi Blocul ACUM a luat act de discuţiile privind pachetul de legi pentru „dezoligarhizarea ţării”

Referendumul a avut loc în 24 februarie, concomitent cu alegerile parlamentare din Republica Moldova. Subiectele au fost propuse de PDM, iar majoritatea concurenţilor electorali nu au susţinut referendumul, considerându-l cu substrat politic, potrivit Agerpres.

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, şi-a manifestat scepticismul în privinţa formării unei coaliţii în noul parlament rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, avertizând totodată partidele că, în cazul în care până la mijlocul lunii iunie nu vor crea o majoritate parlamentară, el va dizolva legislativul şi va convoca alegeri anticipate.