Dacă te-ai plictisit de plajă, poţi să mergi la schi. Vezi cele mai NEOBIŞNUITE PÂRTII. GALERIE FOTO

Sunt staţiuni consacrate sporturilor de iarnă, pe care le cunoaşte o lume întreagă. Dar sunt şi staţiuni de schi care nu se bucură de faima primelor. Din contră, sunt aproape neştiute pentru că se găsesc acolo unde nu ai bănui că există.

18 aug. 2013, 15:16

Dubai: În plin deşert,  un “munte”  pe care se poate schia a fost amenajat în Mall-ul de 22.500 de metri pătraţi din Dubai. Muntele artificial, dar cu zăpadă adevărată, menţinută la o tempratură de minus 1-2 grade Celsius, funcţionează tot anul.  Se schiază pe cinci pârtii cu grade diferite de dificultate, de la cele pentru începători, până la cele pentru profesionişti. Cea mai lungă pârtie are 400 de metri.  “Muntele” are şi un parc adiacent, numit Snow Park , cu o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi.  

Maroc: La aproximativ 70 de kilometri la sud de Marakech, în Munţii Atlas, se află staţiunea de schi Oukaimeden. Este staţiunea de schi situată la cea mai mare altitudine din Africa, Oukaimeden aflându-se la 2.600 de metri. Altitudinea maximă este de 3.258 de metri, în Vârful Jebel Altar.

 Coreea de Sud:  Muntele Yongpyong este supranumit şi “Mecca din Asia pentru sporturile de iarnă”. Yongpyong este sinonim cu istoria schiului sud-coreean şi este recunoscut  în lume ca având o staţiune de schi complet echipată. Are 31 de pârtii  şi a găzduit deja Cupa Mondială la Schi, în 1998 şI 2000, precum şi Jocurile Asiatice de Iarnă, în 1999. În 2010, a atras atenţia lumii întregi , aici desfăşurându-se JO de Iarnă.

Australia: Pe insula Tasmania se schiază la Ben Lomond şi la Muntele Mawson, dar numai în luna iulie a fiecărui an. Alte pârtii de schi din Australia se află în Kiandra, New South Wales şi pe Muntele Buller, în Victoria.

Lesotho: La o înălţime de 3.320 de metri deasupra nivelului mării se află staţiunea de schi – singura din Lesotho – AfriSki, în Munţii Maloti.  Este deschisă turiştilor în fiecare an, din iunie până în august şi poate găzdui maximum 200 de persoane.

 

Liban: Supranumit şi “Elveţia Estului”, Libanul se poate lăuda cu şase staţiuni de schi ce au în total 30 de kilometri de pârtii. Cele mai multe dintre aceste staţiuni se află la o distanţă de o oră de capitala ţării, Beirut.

 

Israel: Staţiunea de schi de pe Muntele Hermon este deschisă în fiecare an, în perioada ianuarie-martie. Pârtiile se află la altitudini cuprinse între 1.640 şi 2.073 de metri. În total, sunt 14 pârtii, între care două sunt de dificultate maximă.

Afganistan: La 160 de kilometrii de Kabul se află staţiunea de schi Bamian. Puţini turişti se încumetă să vină până aici, mai ales din cauza nesiguranţei acestei ţări. Autorităţile afgane încearcă să remedieze situaţia şi în 2011,  Fundaţia Aga Kahn a lansat competiţia Afgan Ski Challenge, pentru a atrage turişti străini.

India: Din decembrie până în martie, în Jammu şi Kaşmir, la Gulmageste este deschis sezonul de schi. Staţiunea a fost, în 2010, gazda Jocurilor de Iarnă ale Commonwealth-ului. Gondola Gulmarg ajunge pînă şi la o altitudine de 3.979 de metri, fiind una dintre cele mai mari din lume.

 

Hawaii: Deşi când spui Hawaii te gîndeşti la plajele paradiasiace, calde şi însorite, în insulă se poate schia. În ianuarie şi februarie, pe Muntele Kea ninge şi acesta îşi aşteaptă “clienţii” la schi. Dar numai cîţiva localnici îl onorează în cele două luni hibernale. Cu toate acestea, aici se organizează şi două competiţii pe an, dar numai dacă permit condiţiile meteorologice.