Dacia lansează anul acesta noul Duster. Maşina ar putea elimina din producţie Dacia Lodgy

Dacia va lansa, anul acesta, facelift-ul Duster, așa-numitul Grand Duster, care aparent va înlocui Lodgy, care ar putea fi eliminată în 2021. Noul model va face trecerea de la caroseria de tip monovolum, folosită la Lodgy, la cea de SUV, în două volume.

14 ian. 2021, 08:19
Dacia lansează anul acesta noul Duster. Maşina ar putea elimina din producţie Dacia Lodgy

Dacia a prezentat, joi, conceptul unui model SUV de 4,6 metri lungime, care prefigurează soluţia pentru un vehicul de segment C accesibil la preţul unui model din segmentul inferior. Potrivit unui comunicat al producătorului auto, conceptul Bigster încorporează valorile de simplitate şi autenticitate specifice mărcii Dacia. Proporţiile conceptului sunt în egală măsură contemporane şi atemporale, iar liniile sale simple inspiră robusteţe. „Preţul mediu la Dacia va creşte cu 30% datorită noului portofoliu. Deja am început acest lucru cu noul Sandero, va continua cu noul Spring electric şi viitorele modele„, a spus Denis le Vot CEO Dacia Lada business unit în cadrul Grupului Renault.

„Interiorul este la rândul său foarte primitor, fiind printre cele mai spaţioase din acest segment. Semnătura luminoasă în formă de Y este de acum mai amplă, accentuând aspectul robust specific modelelor SUV. Un aspect pus şi mai mult în valoare de culoarea verde închis a caroseriei. Conceptul Bigster nu încorporează artificii de design, precum elementele cromate sau ornamentele cu aspect de aluminiu. Avem de-a face cu un SUV autentic, opţiunea asumată în acest caz fiind cea a utilizării de piese din material plastic reciclat pentru toate protecţiile laterale”, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, conceptul Bigster, anticipând un viitor model reprezentativ al gamei Dacia, poate fi echipat cu motorizări alternative şi hibride, asigurând astfel adaptarea permanentă atât la nevoile clienţilor, cât şi la evoluţia reglementărilor în domeniul auto.

„Conceptul Dacia Bigster exprimă viitoarea evoluţie a mărcii. Este un vehicul care oferă ceea ce este esenţial, evocând spiritul de aventură şi aducând în plus o tuşă ‘cool’. Bigster este dovada faptului că un vehicul accesibil poate fi şi atractiv. Noi, cei de la Dacia, credem acest lucru iar dovada este conceptul prezentat azi”, a declarat, conform comunicatului, Alejandro Mesonero-Romanos, director de design Dacia.

Cu o lungime de 4,6 metri, cu elemente de design asemănătoare cu Sandero Stepway, cu o versiune de 7 locuri, dar și cu un preț mai mare, viitorul SUV al Dacia va aduce și prima motorizare hibrid, E-Tech, o versiune simplificată a celei de pe Clio. Noul model Grand Duster ar putea fi lansat toamna viitoare, dar cel mai important eveniment al Dacia din acest an va fi apariția Spring, primul model electric al producătorului român controlat de Renault, după cum scrie economica.net.

Potrivit presei franceze, Grand Duster va avea un nou look pentru blocurile optice față, barele de protecție față-spate și va propune noi jante de aliaj și noi opțiuni cromatice.

Citeşte şi Dacia Sandero a devenit cea mai vândută maşină în Spania. Marca o prezintă drept „noua regină a pieţei”

La interior, Duster facelift va  veni cu un nou tablou de bord și un ecran mai mare, iar la versiunea de vârf va avea o diagonală de 9.3 inch și modelul va pune la dispoziție noul sistem de infotainment Elias Link. Noutatea majoră va fi reprezentată, însă, de introducerea unei versiuni mild-hybrid E-Tech cu motor pe benzină TCe de 1.3 litri și 130 de cai putere.

După Duster facelift din 2021, modelul SUV ar urma să primească o nouă generație, în 2023.  Dacia va renunța la motorul 1.5 Blue dCi pentru sistemul hibrid E-Tech de 140 CP. În plus, gama va include noile motoare 1.2 TCe și 1.5 TCe, derivate din actualele 1.0 și 1.3 TCe, asocitae cu tehnologie mild-hibrid 48V.