Dacia-Renault, 15 ani de la privatizare. Ponta: Este un proiect strategic şi vârful de lance al economiei

Dacia şi Renault au împlinit 15 ani de colaborare, iar evenimentul a fost marcat la Titu, printr-un eveniment aniversar. Premierul Victor Ponta a transmis cu acest prilej un mesaj celor de la Dacia-Renault în care îi felicită şi le mulţumeşte pentru realizările din toţi aceşti ani şi în care subliniază că Dacia este "un proiect industrial strategic fundamental pentru România".

30 sept. 2014, 20:58
Dacia-Renault, 15 ani de la privatizare. Ponta: Este un proiect strategic şi vârful de lance al economiei

Sărbătorirea a 15 ani de la preluarea uzinei Dacia de către Renault a avut loc, marţi, la Centrul Renault Technologie de la Titu. Istoria Dacia a fost prezentată sub forma unui buletin de ştiri, la care au fost invitaţi, în „studioul” de pe scenă, directori din cadrul companiei de autoturisme şi oficialităţi.

În cei 15 ani după privatizarea Dacia, compania Renault a făcut investiţii de 2,3 miliarde de euro. Acum la Dacia lucrează 17.000 de oameni direct în producţie. Anul acesta, Renault România aniversează 10 ani de la lansarea Logan şi 15 ani de activitate, iar Centrul de la Titu împlineşte 4 ani de la înfiinţare.

La evenimentul aniversar de la Titu au fost prezenţi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, senatorul Ecaterina Andronescu, reprezentanţi din conducerea companiei Renault, oficialităţi locale. Premierul Victor Ponta a transmis un mesaj în care a punctat realizările Dacia-Renault şi importanţa companiei pentru economia României.

„Astăzi se împlinesc 15 ani de când Renault şi Dacia au pornit pe un drum comun al succesului. Un drum anevoios, dar care a fost pregătit cu mare atenţie, pentru fiecare viraj, pentru fiecare obstacol care a apărut în cale. După 15 ani şi 2,3 miliarde de euro investiţi la Mioveni, Dacia-Renault a devenit cel mai cunoscut brand industrial al României şi unul dintre cei mai competitivi constructori de automobile la nivel european şi chiar mondial. În industria auto din Europa, Dacia-Renault înseamnă performanţă, înseamnă seriozitate, înseamnă inovare şi adaptabilitate, înseamnă calitate. Îmi doresc ca mulţi ani de acum înainte, indiferent de guvernari si de schimbarile politice, Dacia-Renault să rămână cel puţin la nivelul de acum”, le-a transmis Victor Ponta celor de la Dacia-Renault.

Victor Ponta a subliniat că în 2013, când România a înregistrat cea mai mare creştere economică din UE, Dacia-Renault „a fost pilonul principal” al acesteia, asigurând 3% din PIB. „În calitate de prim ministru al României, vă mulţumesc de 17.000 de ori. Vă mulţumesc pentru fiecare loc de muncă pe care îl creaţi în mod direct. Locuri de muncă solide, bine plătite, la standarde europene. 17.000 de familii din România care au bunăstare pentru că cel puţin un membru – tatăl, mama sau copilul – este un mândru angajat al Dacia- Renault. Trebuie să vă mulţumesc şi pentru celelalte 130.000 de locuri de muncă indirecte create, inclusiv la cei peste 1500 de furnizori”, se mai arată în mesajul premierului.

Şeful Executivului a subliniat că faptul că, tot în 2013, Dacia-Renault a fost cel mai mare exportator al României, cu 7,7% din totalul exporturilor, este un motiv de mândrie. În ultimii 4 ani, peste 90% din producţia de vehicule a Dacia a fost exportată în peste 42 de ţări, prin peste 1.800 de puncte de distribuţie, printre principalele destinaţii fiind Franţa şi Germania. „Cred că faptul că francezii şi germanii apreciază un produs construit în România spune totul despre calitatea modelelor de la Mioveni şi despre faptul că Dacia contribuie la o imagine pozitivă a României în întreaga lume”, a punctat Victor Ponta.

În 2013, Dacia a avut cea mai bună creştere a vânzărilor în Uniunea Europeană, de 23,3%, ajungând în decembrie 2013 la o cotă de piaţă de 3,2%, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile. „Sunt bucuros că, în 2014, tendinţa de creştere a vânzărilor Dacia la nivel global se menţine. În primele opt luni ale anului, vânzările în Uniunea Europeană au crescut cu 30,2%”, a mai transmis premierul.

Victor Ponta a subliniat că odată cu implementarea proiectului „Prima maşină” la Dacia-Renault va fi nevoie de o creştere a producţiei şi, implicit, de crearea de noi locuri de muncă „durabile şi stabile”. „Mai mult, vor fi prevăzute de guvern măsuri pentru întărirea producţiei interne şi în noul Cod fiscal. Acestea se vor baza pe principii noi europene privind reducerea gradului de poluare, capacitatea cilindrică, precum şi anul de producţie”, a punctat Ponta.

„Pentru guvernul pe care îl conduc, pentru mine, indiferent de calitatea pe care o voi deţine, Dacia reprezintă şi va reprezenta un proiect industrial strategic fundamental pentru România. Pentru că, prin investiţiile făcute, prin forţa economică pe care o are, Dacia este vârful de lance al economiei româneşti. Pentru că Dacia a investit nu doar în infrastructură şi logistică, ci şi în specializarea oamenilor, în siguranţa lor, în salarizarea lor şi, mai ales, în domeniul cercetării şi inovării, prin centrul de la Titu”, se mai arată în mesaj.

Totodată, Victor Ponta s-a declarat mulţumit de maşinile produse de Dacia-Renault şi a promis că, indiferent de funcţia publică pe care o va ocupa, va folosi în continuare şi automobile produse la Mioveni. „Ca premier, Dacia Duster m-a ajutat să ajung în locuri greu accesibile, să ajung la românii afectaţi de inundaţii şi nu numai. Este o maşină robustă care se încăpăţânează, la fel ca şi românii, să cucerească toate obstacolele care se ivesc în cale. Va promit ca, in orice functie publica voi fi, voi folosi si in continuare masini Dacia, masini romanesti performante. (…) Mi-aş dori ca modelul Dacia să fie preluat de fiecare angajat şi de fiecare manager, indiferent cât de mare este firma sau compania pe care o conduce. Să preluăm efortul zilnic, profesionalismul şi inteligenţa de a fi acolo unde ne dorim cu toţii: în vârful domeniului nostru de activitate!”, a transmis Victor Ponta.