Dacia, vedetă la Salonul Auto de la Paris

Marca autohtonă Dacia, deţinută de grupul francez Renault, a avut, suprinzător, una dintre cele mai puternice prezenţe la ediţia din acest an a Mondial de l'Automobile de la Paris. Noul design al modelelor Logan, Logan MCV, Sandero şi Sandero Stepway, dar şi cutia automată EDC intrată în dotarea micului SUV Duster au atras atenţia asupra ambiţiilor tot mai mari ale unui brand care, nu de mult, era considerat !low-cost".

21 oct. 2016, 08:19

Dacia se distanţează tot mai mult de titulatura de marcă „low-cost” asumată odată cu apariţia primelor generaţii ale modelelor Logan, Sandero şi Duster, scrie capital.ro. La ediţia din acest an a expoziţiei auto de la Paris, eveniment care s-a desfăşurat în perioada 1 – 16 octombrie, marca românească a prezentat o nouă evoluţie a modelelor Logan şi Sandero, împreună cu derivatele lor Logan MCV şi Sandero Stepway. Modelele aflate la baza întregii game Dacia dispun din această toamnă de o nouă identitate – pe care producătorul o numeşte „luminoasă” – atât pentru partea frontală cât şi pentru cea din spate.

Citeşte şi Dacia Duster 2017 e altă maşină, are 7 locuri şi cutie automată FOTO

Blocurile optice din faţă şi spate au fost redesenate asigurând un plus de modernism. În partea frontală, luminile de zi cu lămpi de tip LED, sunt compuse din patru blocuri dreptunghiulare suprapuse pe verticală, în timp ce stopurile au în componenţă patru careuri. În timp ce Logan, Logan MCV şi Sandero dispun acum de o bară de protecţie frontală redesenată care are la bază o grilă de admisie a aerului cu contur cromat, Sandero Stepway preia în partea frontală codul stilistic al modelului Duster. Calandrul îmbină elementele de culoare neagră şi cele cromate, ansamblul inspirând dinamism. În partea din spate se remarcă ornamentul cromat al evacuării eşapamentului.

Conform oficialilor Dacia, evoluţia este vizibilă şi la interior. Elemente de culoare crom satinat, mai moderne şi mai rafinate pun în evidenţă aeratoarele instalaţiei de climatizare şi conturul părţii centrale a planşei de bord. Noul volan, cu patru braţe, integrează în centrul său comanda claxonului, afişând, totodată, logo-ul mărcii. Versiunea de top dispune de un volan îmbrăcat într-un nou material plăcut la atingere şi durabil.

Este demn de luat în seamă că, în funcţie de versiune, modelele Dacia dispun din această toamnă de o cameră video pentru deplasarea cu spatele şi de asistenţă la demarajul în rampă, iar comenzile de acţionare a geamurilor electrice, faţă şi spate, sunt de acum amplasate pe panourile portierelor.

Citeşte şi Grupul Dacia recheamă în service 245 de maşini cu probleme de frânare

Cutie EDC pentru Duster

Clienţii Dacia vor putea opta, odată cu achziţionarea unuia dintre modelele cu facelift, pentru un nou tip de motor. Este vorba despre un propulsor cu trei cilindri, de 1.0l, care dezvoltă 75CP. În cazul Duster, noutatea este reprezentată de disponibilitatea, în premieră în gama Dacia, unei cutii de viteze cu şase trepte de tip EDC (Efficient Dual Clutch). Transmisia EDC este însoţită de un sistem de asistenţă la demarajul din rampă. În această situaţie, calculatorul EDC şi sistemul de frânare oferă şoferului timpul necesar pentru a acţiona pedala de acceleraţie fără ca vehiculul să dea înapoi. Varianta Duster cu EDC este disponibilă doar în cazul achiziţionării unui vehciul cu tracţiune 4×2 şi motorul diesel dCi 110.