Dacian Cioloş, apel către parlamentari: Vă invit să susţineți efortul Guvernului de a eradica plagiatul

Dacian Cioloș i-a invitat pe parlamentari să susțină efortul Guvernului de a eradica plagiatul și de a restabili încrederea în valoarea studiilor doctorale, adoptând proiectul de ordonanță de urgență elaborat în acest sens de Executiv. Premierul declarase recent că nu se simte "confortabil" cu un ministru acuzat de plagiat în Guvernul său, trimitere la cazul Petre Tobă.

09 mai 2016, 16:47
Dacian Cioloş, apel către parlamentari: Vă invit să susţineți efortul Guvernului de a eradica plagiatul

Dacian Cioloş a cerut sprijinul Parlamentului pentru a promova pachetul de legi iniţiat pentru verificarea tezelor doctorale.

„Clarificarea cadrului normativ privind doctoratele din România (…) a fost o temă foarte sensibilă pentru societate. Pentru acest Guvern nu e doar o problemă de credibilitate a școlilor doctorale din România, ci e și o chestiune de principiu pentru că ține de integritate, de onestitate și de valori pe care noi le-am pus la baza programului de guvernare. Am emis în luna martie (…) un pachet normativ care să organizeze un proces transparent, dar și eficient de analiză a tezelor de doctorat bănuite de plagiat. În ceea ce privește ordonanța de urgență care este acum pe masa dumneavoastră, a Parlamentului, vă invit să susțineți acest efort al Guvernului de a eradica plagiatul și de a restabili încrederea în valoarea studiilor doctorale din România”, a spus Dacian Cioloș, în plenul Camerei Deputaților, la „Ora premierului”.

Potrivit prim-ministrului, codul studiilor universitare de doctorat a fost și el schimbat prin Hotărâre de Guvern.

„Avem acum un nou regulament de organizare a CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare — n.r.) și o serie de softuri antiplagiat agreate și obligatorii pentru universități. Totodată, Ministerul Educației este în plin proces de selecție a noi membri CNATDCU pentru a asigura o structură care să fie credibilă, care să funcționeze pe baze transparente și, în primul rând, pe baze de profesionalism și de competență”, a spus Dacian Cioloș.

Premierul a afirmat că Ministerul Educației va lansa totodată un proiect de evaluare și acreditare a școlilor doctorale, concomitent cu transparentizarea informațiilor cu privire la acestea.

Premierul are o problemă chiar în Guvernul său, ministrul de Interne Petre Tobă fiind acuzat de plagie în lucrarea sa de doctorat. O anchetă jurnalistică a dezvăluit că lucrarea ministrului conţine sute de pagini copiate fără citare sau atribuire din alte lucrări de specialitate.

„Nu pot să spun că sunt confortabil cu aceste acuzaţii (de plagiat la adresa ministrului Petre Tobă – n.r.). Am avut o discuţie şi cu domnul ministru Tobă. Pe de altă parte, nu cred că e cazul să iau eu o decizie unilaterală, câtă vreme lucrurile nu sunt încă dovedite„, a declarat Dacian Cioloş în luna martie.