Dacian Cioloş: „Da, aş accepta poziţia de prim-ministru, de aceea sunt prezent în această campanie”

Dacian Cioloş a fost invitat la Radio Europa FM, unde a făcut dezbatere electorală pe baza întrebărilor primite de la telespectatori români, atât din ţară, cât şi din străinătate. Liderul PLUS a declarat că îşi doreşte poziţia de premier al României, motiv pentru care este "prezent în această campanie".

19 nov. 2020, 20:43
Dacian Cioloş: „Da, aş accepta poziţia de prim-ministru, de aceea sunt prezent în această campanie”
Dacian Cioloş îşi doreşte să fie premier

Dacian Cioloş a fost întrebat dacă ar accepta postul de prim-ministru al României, iar liderul PLUS a răspuns fără reţineri: „Da, aş accepta un post într-un viitor cabinet sau chiar postul de prim-ministru, dacă se impune. Eu am spus de când am intrat într-un partid, în Cluj, că proiectul meu este România şi în România, de aceea sunt şi prezent în această campanie, candidat din partea USR PLUS pentru poziţia de premier. Sigur, asta nu e o candidatură cu un vot public, este decizia preşedintelui„, a declarat Dacian Cioloş.

Citeşte şi: Dacian Cioloş califică închiderea pieţelor „o greşeală cu efecte negative costisitoare”. Ce soluţii propune liderul PLUS

Dacian Cioloş: „O să scoatem pensiile speciale”

Pensiile speciale nu ar trebui să existe, o să le scoatem. Curtea Constituţională nu interzice să scoţi, nu poate să interzică legiuitorului să ia decizii. Deciile alea trebuie luate în aşa fel, încât să fie constituţionale. Există modalităţi juridice prin care pensiile speciale pentru parlamentari, primari, cei care s-au autoprivilegiat cumva pot fi eliminate.

Noi, de altfel, am vrea să venim cu o reformă a sistemului de pensii, care nu e sustenabilă în momentul de faţă. Sunt unii privilegiaţi care iau mai mult decât contribuie la sistemul de pensii„, spune Dacian Cioloş.

Citeşte şi: Dacian Cioloş nu exclude o colaborare la guvernare cu PNL: Văd o colaborare posibilă, dar nu prin definiţie

„Pentru cei din diaspora, care doresc să se repatrieze”

Liderul PLUS a mărturisit că încearcă să simplifice procedurile administrative pentru cei din diaspora, care doresc să se întoarcă acasă.

Pentru cei din diaspora, care doresc să se repatrieze total sau măcar parţial cu afacerile, vom avea nişte  canale directe de comunicare cu autorităţile publice, fie centrale sau locale. În primul rând, vrem să simplificăm proceduri administrative, prin care un român care locuieşte în diaspora are acces la decizii administrative, atunci când are nevoie de ele. 

Iar pentru cei care intenţionează să vină în ţară şi să investească aici, vom avea un fel de ghişeu unic, prin care să se poată obţine informaţii şi legate de afaceri, şi de regiunea unde vrea să investească şi aşa mai departe. Tot ce are nevoie un om care vrea să se repatrieze.

Spre deosebire de cei care fac politică, mai mult sau mai puţin, de 30 de ani în România, la noi sunt oameni care nu au mai făcut politică şi nici nu au fost în vreun partid politic. Sunt oameni care au meserii şi îşi câştigă traiul din asta, iar datorită experienţei profesionale, au decis acum să facă poltică. Cred că acesta este un factor diferenţiator. Vrem să venim cu un alt mod de gândire, cu bun simţ în politică„, a mai spus Dacian Cioloş.