Dacian Cioloş, despre Legea salarizării unice. Cum vor fi acordate sporurile şi cine le va primi

Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat, duminică că în proiectul de lege a salarizării bugetarilor ce va fi supus dezbaterii publice săptămâna viitoare, vor fi incluse criterii de performanţă pentru acordarea sporurilor.

27 mart. 2016, 09:59
Dacian Cioloş, despre Legea salarizării unice. Cum vor fi acordate sporurile şi cine le va primi

Lucrăm la o altă abordare a sporurilor: să le dăm acolo unde se justifică şi să includem şi elemente de performanţă în acordarea lor”, a declarat Dacian Cioloş.

El a precizat că un prim proiect al Legii salarizării unice ar putea fi pus în dezbatere publică în cursul săptămânii viitoare, scrie news.ro.

Obiectivul legii este să corecteze dezechilibrele existente în salarizarea angajaţilor din sectorul public. „Vedem acum marjele de creştere a masei salariale pe carele avem pentru următorii patru ani şi, pe acele marje, obiectivul este să ducem salariile mai mici în sus şi să corectăm dezechilibrele”, a spus Cioloş.

Dacian Cioloş: Guvernul susţine Legea dării în plată, dar are nevoie de adaptări

Premierul a precizat că nu toate salariile vor creşte în urma adoptării noii legi.

„Salariile care sunt deja mari în unele ministere nu le vom putea creşte, dar vom elimina dezechilibrele în interiorul aceloraşi instituţii şi, pe cât posibil, între instituţii”, a afirmat primul-ministru.

Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat, pe 13 martie, la Pro Tv, că sistemul de recrutare în administraţia publică va fi modificat, va fi unul mai apropiat de cel european, iar persoanele care vor să se angajeze în posturi de funcţionari publici vor fi atrase prin „salarii consistente”.

„Revizuim sistemul de recrutare în administraţia publică, vom avea un sistem mai apropiat de cel european, în două faze. O fază de competenţe, pentru funcţionarii din administraţia publică, pe baza unor concursuri de cunoştinţe, apoi pentru faza a doua, de abilităţi. Îi vom atrage prin salarii consistente, corelate cu celelalte posturi din zona bugetară. (…) Acum, pe aceeaşi categorie ocupaţională avem salarii diferite de la un minister la altul la studii egale, la competenţe egale. De multe ori e mai mare cu 50% într-un minister. Aşa ceva nu se poate. Apoi, ne trebuie o zonă de previzibilitate pentru carieră, de la trei trepte va trebui să construim un sistem cu mai multe trepte, care să fie motivant. Încercăm să facem un alt sistem de formare”, a spus Dâncu în emsiunea „După 20 de ani”.