Dacian Cioloş, despre MCV: Campania electorală şi modul în care vor decurge alegerile parlamentare va fi un test

Premierul Dacian Cioloş a precizat că, în ceea ce priveşte ridicarea MCV pentru România, "lucrurile merg în direcţia bună".

16 feb. 2016, 18:44
Dacian Cioloş, despre MCV: Campania electorală şi modul în care vor decurge alegerile parlamentare va fi un test

„Până acum s-a ezitat să fie expusă public ideea aceasta de separare dintre România şi Bulgaria. Se acceptă clar ideea că, da, ultimele rapoarte ale României sunt rapoarte pozitive. Nu vă ascund că, dincolo de momentul în care se va lua decizia, modul în care va decurge campania electorală şi în care vor decurge alegerile şi rezultatul alegerilor parlamentare va fi un test — nu unul formal — de responsabilitate din partea Romaniei, a societăţii româneşti (…) şi, sigur, a clasei politice”, a spus Cioloş într-o discuţie cu jurnaliştii la Bruxelles.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi-a exprimat, luni, convingerea că, în timpul mandatului actualei Comisii, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) se va finaliza în cazul României.

„I-am spus încă o dată domnului prim-ministru că sunt convins că în timpul mandatului Comisiei mele o să punem capăt Mecanismului MCV. Nu există o legătură strânsă între ceea ce eu aş spune cazul Bulgariei şi cazul României. Cele două cazuri sunt separate.

Citeşte şi: Comisia Europeană evaluează SEPARAT progresele României şi Bulgariei în cadrul MCV

Dacă România o ia înaintea amicilor noştri bulgari, prietenilor bulgari, evident că mecanismul se va încheia dacă România menţine nivelul de punere în practică actual al aşteptărilor Comisiei Europene şi din partea statelor membre atunci acest lucru se va întâmpla”, a spus Juncker, care a susţinut declaraţii comune de presă cu premierul Dacian Cioloş la Bruxelles.